|

Dok sindikati RS-a spremaju generalni štrajk, političari slave na Jahorini

Dok sindikati RS-a spremaju generalni štrajk, političari slave na Jahorini
0
A
Anadolija
14.1.2013. u 11:35
15
komentara
0

dijeljenja
Dok sindikati RS-a spremaju generalni štrajk, političari slave na Jahorini
Prazne gradske ulice, zaključana vrata entitetskih i opštinskih institucija, javnih preduzeća, a potom i privatnih firmi, slika su Republike Srpske ovog 14. januara.
Odlukom Vlade ovog bosanskohercegovačkog entiteta, zbog proslave Pravoslavne nove godine, u Republici Srpskoj danas je još jedan neradni dan.

Kafići u gradovima tokom protekle noći kad se čekala Pravoslavna nova godina bili su puni, zora se dočekala uz „cajke“, pivo i obilje petardi, a jutrošnja glavobolja svakodnevnica je većine građana i bez slavlja.

Iako ekonomska kriza sve više uzima danak, koji se prelama preko leđa stanovništva, Grad Banjaluka je za proslavu Pravoslavne godine na otvorenom, odnosno za muziku, vatromet i besplatno piće izdvojio je sedam hiljada KM.

Ovaj primjer slijedio je i Novi Grad (Bosanski Novi), dok je većina ostalih lokalnih zajednica, ipak, odlučila da shodno ukupnoj ekonomskoj situaciji, odustane od organiziranog narodnog slavlja.

"U Republici Srpskoj kao da se živi i dalje u dva svijeta, koje je vlast projektovala ovdje prije pet, šest godina. Jedan je onaj koji je govorio o blagostanju bez ikakvog utemeljenja, a drugi koji pokazuje da je BiH među dvadeset najnepoželjnijih zemalja za život. Ali, niko i dalje ne želi da se suoči s tim, niko ne želi da jasno kaže kako se zapravo živi", kazala je za agenciju Anadolija analitičarka fondacije "Friedrich Ebert" Tanja Topić.

Ekonomista Saša Grabovac upozorava da neradni dani loše utiču i na ukupni privredni ambijent, jer s obzirom na situaciju u kojoj se nalazimo, svaki neradni dan "RS više nego skupo košta".

Procjene ekonomskih analitičara ukazuju da kada se u obzir uzme broj zaposlenih, njihova prosječna zarada, promet preduzeća i broj neradnih dana, privreda i budžet RS-a po jednom neradnom danu izgubi i do dva miliona maraka.

Odnosno, tako će samo u prvoj polovini januara biti izgubljeno skoro polovina od 52 miliona KM, koje je Vlada planirala kao budžetsku uštedu u 2013. godini smanjujući plate 40 hiljada radnika u prosvjeti, policiji, upravi i pravosuđu za deset posto.

I dok sindikat navedenih budžetskih korisnika, zbog smanjenja plata, za 21. januar najavljuje generalni štrajk, političare u Republici Srpskoj to previše ne zabrinjava.

Nakon dočeka 2013. godine, većina njih se i proteklog vikenda ponovo uputila na Jahorinu, kako bi u nekom od tamošnjih hotela proslavili Pravoslavnu novu godinu. Sa mjesečnim primanjima, koja su često veća od godišnje plate radnika u realnom sektoru ili uslužnim djelatnostima, političari sebi to mogu priuštiti.

Ali, gorak ukus u ustima ostavlja "preporuka" koju je u nedjelju, upravo s Jahorine uputila zastupnica SNSD-a u državnom Parlamentu Dušanka Majkić.

Kako bi očuvali zdravlje i bili u dobroj kondiciji, po njenom savjetu, "građani RS-a bi si tokom ovog januara svakako trebali priuštiti, poput nje, prvo boravak u Banji Vrućici kod Teslića, a potom i zimovanje na Jahorini".

Jedino što političarka Majkić nije kazala jeste od čega građani da to plate.
Prijavi grešku


Komentari (15)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...