BiH
0

Gradonačelnik Banje Luke odredio ko mora raditi u neradne dane

FENA
Slobodan Gavranović
Slobodan Gavranović
Gradonačelnik Banje Luke Slobodan Gavranović donio je naredbu kojom se precizira koja privredna društava, ustanove i drugih oraganizacije su dužne da rade u dane novogodišnjih praznika i za Dan RS-a, 9. januar.

Neradni dani neće biti za preduzeća koja obavljaju komunalne djelatnosti - proizvodnju i isporuku vode, toplotne energije, javni prijevoz putnika, održavanje čistoće, održavanje grobalja i pružanje pogrebnih usluga, održavanje ulica, saobraćajnica, parkova, zelenih površina, te čišćenje javnih površina, a radit će i civilna zaštita, i to svi 24 sata.

Za praznike će biti radno i u autobuskim i željezničkim stanicama, kao i za javne ustanove: Banski dvor, Dom zdravlja Banja Luka, sportsku dvoranu „Borik“ i Centar za socijalni rad.

U naredbi se još navodi da su ugostiteljski i trgovinski objekti i zanatsko-preduzetničke radnje dužni da rade u skladu sa Odlukom Skupštine Grada o određivanju njihovog radnog vremena.

U skladu sa nadležnim zakonom, u RS-u će u januaru biti četiri neradna dana, za vrijeme novogodišnjih i božićnih praznika te Dana RS, 9. januara.

Praznuje se u utorak (1. januara) i srijeda (2. januara 2013. godine) i Dan RS, 9. januara, i to su neradni dani.

Vlada RS-a donijela je jučer i odluku da je neradni dan i ponedjeljak 14. januar.

Toga dana neće raditi republički i lokalni organi i organizacije, javna preduzeća i ustanove i drugi koji Novu godinu obilježavaju po julijanskom kalendaru, s tim da su obavezni da u toku kalendarske godine organizuju rad zbog ostvarivanja godišnjeg fonda radnih dana.

Vjerski praznik je pravoslavni Božić, koji se praznuje na Badnji dan i dan Božića, tako da vjernici pravoslavne vjeroispovijesti imaju pravo i na plaćeni izostanak sa radnog mjesta u nedjelju (6. januara) i ponedjeljak (7. januara).