Pozitivne reakcije
1

Dok roditelji čekaju, djeca se zabavljaju: Otvoren dječiji kutak u šalter sali Općine Centar

Dž. L.
Foto: Općina Centar
Foto: Općina Centar
U šalter sali Općine Centar od danas je u funkciji dječiji kutak koji će pomoći roditeljima da prilikom obavljanja administrativnih poslova u ovoj lokalnoj zajednici ostave pod nadzorom svoje dijete koje će uz čitanje slikovnica, bojenje ili na neki drugi zabavni način provesti vrijeme.

U ime općinskog načelnika Nedžada Ajnadžića današnjem ozvaničenju završetka ovog projekta je bio prisutan i Mustafa Resić, savjetnik načelnika za investicije.

"Načelnik Ajnadžić je prihvatio ideju da se u šalter sali otvori ova mini dječija zona u kojoj će djeca moći čekati svoje roditelj uz zabavu dok oni ovjeravaju dokumenta, pribavljaju određene izvode, te završavaju ostale administrativne obaveze. Nije slučajno odabrano da se dječiji kutak postavi u ovoj prostoriji koja ima najveći priliv građana i gdje naše uposlenice izdaju i po nekoliko stotina hiljada dokumenata tokom godine. Vjerujemo da će ovo olakšati roditeljima, odnosno dok čekaju svoj red da u kratkom periodu ostave dijete pod nadzorom. Kako smo se uvjerili, vrlo su pozitivne prve reakcije naših sugrađana koji su čekali u redu", objasnio je Resić.

Ozvaničenju ovog projekta također je bila prisutna i Belma Šoljanin, direktorica Instituta za majku i dijete koji djeluje pri Udruženju "Majka i dijete-Bombon".

"Naše Udruženje je inicijator da se jedan ovakav kutak uspostavi u Općini Centar. Ova ideja je više nego dobro primljena gdje je načelnik Ajnadžić odmah pokrenuo aktivnosti do konačne uspostave kutka za djecu. Sretni smo što će od danas roditelji koji imaju obaveze u šalter sali moći u isto vrijeme da nadgledaju djecu koja se bezbrižno igraju. Djeca trebaju i moraju biti u centru pažnje, a životne obaveze su takve kakve jesu i nameću nam da moramo nešto obaviti i završiti svoje obaveze, a tada nam dijete ne smije biti teret, već se može igrati u ovom zabavnom kutku dok mi obavljamo posao, na čemu smo zahvalni Općini Centar, kao prvoj općini u Bosni i Hercegovini koja je implementirala ovaj projekat", izjavila je Šoljanin.

Realizaciji uspostave dječijeg kutka u šalter sali Općine Centar prethodilo je potpisivanje Memoranduma o razumijevanju, kojeg je u ime Općine Centar prošle sedmice potpisao načelnik Ajnadžić, dok je u ime Udruženja "Majka i dijete-Bombon" dokument potpisala predsjednica Alma Hodžić-Badić.

U ime Općine Centar su danas u šalter sali također bile prisutne i pomoćnice načelnika za opću upravu i boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Mirsada Lingo i Jasmina Fazlić.