Građani gasili vatru snijegom
0

FOTO+VIDEO / Dok je Skupština KS raspredala o GRAS-u, na cesti gorio trolejbus

Sarajevo-x.com
U sarajevskom naselju Grbavica danas je u poslijepodnevnim satima došlo do kvara na trolejbusu, tačnije, vozilo se zapalilo, kažu očevici.
Foto: Čitatelj Sarajevo-x.com
Foto: Čitatelj Sarajevo-x.com
U isto vrijeme Skupština Kantona Sarajevo je raspravljala o nagomilanim problemima u kantonalnom preduzeću Gradski saobraćaj - GRAS. Tražilo se imenovanje pojedinaca koji su krivi za to što GRAS grca u dugovima.

Tako se moglo čuti da će GRAS akumulirati dug od 125 miliona KM, direktor ovog preduzeća Haris Kadić je rekao da postoje i druge nepravilnosti među kojima je krađa goriva, falisificiranje karata te mnogi drugi problemi.

Nije nepoznanica da se građani Kantona Sarajevo voze u dotrajalim autobusima, tramvajima, trolejbusima, čemu svjedoči i današnji događaj na Grbavici.

Bivši i sadašnji čelnici GRAS-a danas su se na Skupštini pravdali kako oni nisu krivi za stanje u kakvom se ovo preduzeće nalazi godinama. Ali, neko ipak jeste.

Foto: Čitatelj Sarajevo-x.com
Foto: Čitatelj Sarajevo-x.com
Ministar saobraćaja u KS Haris Lulić iznio je i veoma indikativan podatak da su od 2000. do 2005. godine potrošena 62 miliona KM za nabavku rezervnih dijelova, a za taj novac moglo je bit kupljeno 320 autobusa. To znači da dijelove nije trebalo ni kupovati nego su se građani mogli voziti u novim autobusima i trolejbusima pa se vjerovatno ne bi dešavale situacije kao ova današnja da trolejbus gori i da se time ugrožava život putnika.

Pokušali smo saznati u GRAS-u šta se tačno dogodilo s trolejbusom, ali nam se niko nije javljao na telefon. U policiji također kažu da nisu upoznati o ovom slučaju. Očevici kažu da su putnici i vozač gasili vatru bacajući snijeg na trolejbus. Nadajmo se da će kantonalna vlast naći bolje rješenje da ugasi goruće probleme u GRAS-u.