{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dogs Trust širi svoju podršku na najveći kanton u FBiH

26.11.2014. u 12:18
2
10
Dogs Trust širi svoju podršku na najveći kanton u FBiH
2
Dogs Trust širi svoju podršku na najveći kanton u FBiH
Uposlenici Predstavništva Dogs Trusta u BiH su u petak posjetili Livno u povodu početka programa edukacije djece dobi od 7 do 11 godina u najvećem kantonu u Federaciji BiH, Kantonu 10, kao integralnog dijela održivog rješavanja problema napuštenih pasa u skladu sa Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja.
Isti program, u okviru kojeg se djeca uče o sigurnosti u blizini pasa, odgovornom vlasništvu, te potrebama psa, Dogs Trust od 2012. godine uspješno provodi u svim osnovnim školama Kantona Sarajevo.

Program edukacije u Kantonu 10 je startao s početkom ove školske godine i organizira se u saradnji sa Udrugom za zaštitu, spašavanje i zbrinjavanje životinja "O" iz Livna, kao i uz odobrenje kantonalnog Ministarstva prosvjete, kulture i sporta. Prve reakcije škola, djece i roditelja su izuzetno pozitivne.

"Edukacija djece kao budućih vlasnika pasa osigurava osvještenije naraštaje, odgovornije građane i vlasnike te sigurnije i sretnije društvo, što je izuzetno relevantno s obzirom na aktuelni problem napuštenih pasa, imajući u vidu da je neodgovorno vlasništvo glavni korijen problema", poručila je Sanja Bianculli, službenik za marketing i komunikaciju Predstavništva, tokom posjete Livnu, i dodala da je „djelovanje na uzrok problema i prevencija, a ne isključivo tretiranje simptoma, jedini pravi put ka trajnom, održivom i troškovno najpovoljnijem rješenju u BiH".

Pored posjete Osnovnoj školi Fra Lovro Karaula u Livnu, gdje su prisustvovali jednoj edukativnoj radionici, predstavnici Dogs Trusta su se u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kantona 10, susreli s Ministrom Ilijom Šljivićem i njegovom zamjenicom za veterinarstvo, Dubravkom Puđ. Sastanku su prisustvovali i predstavnici Veterinarske stanice Livno, Kantonalne inspekcije za veterinarstvo, te Službe za gospodarstvo i inspekcijske poslove Općine Livno. Razgovaralo se o problemu napuštenih pasa, te o implementiranju i uvezivanju svih mjera Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja na efikasan način. Prisutni su pokazali izuzetno razumjevanje, spremnost i zainteresiranost za integralnu provedbu Zakona, te opredjeljenost na visok nivo međusobne saradnje u tom smislu, i kao takvi predstavljaju dobar primjer drugim lokalnim sredinama u BiH. Dogs Trust će nastaviti sa pružanjem podrške ovom kantonu kroz programe edukacije, program profesionalnog usavršavanja veterinara, te eventualno i druge prikladne programe u skladu sa svojim mogućnostima, saopćeno je iz Dogs Trusta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: