BiH
20

Dogs Trust organizovao izlet u Školu u prirodi u Šabićima za osnovce

Klix.ba
Timovi općinskih i kantonalnih pobjednika takmičenja za osnovce čiji cilj je bio pokazati znanje djece o principima sigurnosti sa psima, prirodi te odgovornom vlasništvu pasa, su se uz prigodan program sa nama družili na izletu u Školi u prirodi u Šabićima u subotu, 11.6.2016. godine.

Timovi su kroz igru i zabavu još jednom pokazali svoje izuzetno znanje, a družili su se i sa posebno obučenim psom Gizmom i njenim vlasnikom – instruktorom za obuku pasa Škole za pse.

Uz odobrenje nastavnika i nadzor instruktora i članova tima predstavništva Fondacije Dogs Trust, svi koji su to željeli, su i praktično naučili kako prići psu na pravilan način.

Posebno je naglašeno ono što edukatorice tokom radionica stalno ponavljaju – da nikada ne treba prilaziti nepoznatom psu bez mjera predostrožnosti, a to su: uvijek pitati za odobrenje, prvo roditelja/staratelja, a zatim i samog vlasnika psa. Tek nakon odobrenja roditelja i vlasnika psa, djeca mogu iskoristiti svoje znanje i pravilno mu pristupiti.

Da podsjetimo, predstavništvo Fondacije Dogs Trust u BiH je u okviru svog Programa edukacije u školama Kantona Sarajevo, u saradnji s Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade ovog kantona, organiziralo ovo takmičenje krajem prošle godine. Nakon općinskog proglašenja pobjednika, uslijedila je ceremonija proglašenja kantonalnih pobjednika, zatim dostava nagrada školama, te kao završna aktivnost, izlet u Šabiće.

Zahvaljujemo se Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo na odličnoj saradnji i podršci, ie još jednom, čestitamo svim učesnicima na iznimnom znanju i kreativnosti koje su pokazali. Sigurni smo da će biti još mnogo ovakvog druženja!