BiH
11

Crveni tepih za udomljene pse: Dogs Trust počastio udomljene pse vrijednom poklon bonom

Klix.ba
Predstavništvo Fondacije Dogs Trust u BiH je u subotu, 9.7.2016. godine u My Face café-u, na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu, organiziralo poseban događaj za udomljene pse i njihove vlasnike. Vlasnicima udomljenih pasa je tokom događaja uručen i poklon bon kojim Predstavništvo udomljene ljubimce časti punim tretmanom za njegu za u frizerskom salonu za pse, i dodatno vaučerom u vrijednosti od 30 konvertibilnih maraka s kojim u veterinarskoj stanici za svoga psa mogu dobiti potreban tretman, i/ili kupiti potrepštine u pet shopu.

Ovom prilikom Predstavništvo je najavilo da u skoroj budućnosti planira svoju podršku proširiti i kroz koordiniranje i finansiranje Fostering mreže za udomljavanje pasa lutalica. Više informacija o ovom programu bit će dostupno u narednim mjesecima. Prema istraživanjima Predstavništva, 13% domaćinstava u Kantonu Sarajevo ima psa a 20% od ovog broja udomilo je psa direktno sa ulice. Predstavništvo smatra da bi ovaj procenat bio znatno veći uz postojanje adekvatne podrške za udomljavanje.

Udomljavanje je važan element cjelokupnog sistema za upravljanje populacijom pasa kojim Predstavništvo želi pružiti podršku lokalnim vlastima i zajednici, sve u cilju postizanja efikasnog, zakonskog, humanog i održivog rješenja problema pasa lutalica.

"Na ulicama živi veliki broj kvalitetnih pasa koji mogu postati sjajni ljubimci. Sigurni smo da oni koji su već tako pronašli svog psa bez sistemske podrške udomljavanju znaju koliko je ona potrebna i vrijedna. Također, mnogi građani nam se već duže vrijeme obraćaju s pitanjem gdje mogu udomiti psa, ili traže podatke o svom novom ljubimcu koji je prošao kroz program besplatne sterilizacije koji finansiramo", kažu iz Predstavništva.

Događaj je počeo simboličnom šetnjom za promociju udomljavanja vlasnika i njihovih udomljenih pasa, nakon čega je upriličena mini revija i fotografiranje na crvenom tepihu, uručenje poklon bonova i drugih korisnih potrepština za pse, te druženje sa instruktorom iz Škole za pse, programa koji Predstavništvo finansira već preko tri mjeseca.

Predstavništvo će u septembru najaviti natječaj za najdirljiviju priču o udomljavanju, a proglašenje prva tri mjesta bit će upriličeno kroz događaj sličan ovome.