Moguća saradnja
130

Dogovori o formiranju vlasti: Danas sastanak SDA sa SDP-om, Našom strankom i DF-om

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U centrali SDA u Sarajevu danas će biti održan sastanak predstavnika ove stranke s liderima SDP-a, DF-a i Naše stranke, a tema je implementacija izbornih rezultata, odnosno formiranje vlasti.

Delegacija Stranke demokratske akcije (SDA) već je ranije održala pojedinačne sastanke s delegacijama Socijaldemokratske partije (SDP) BiH i Demokratske fronte (DF), a ovo je prvi put da se predsjednik SDA Bakir Izetbegović sastaje sa SDP-om, DF-om i Našom strankom kao blokom stranaka.

"Ponudili smo SDP-u, DF-u i NS-u da uđu zajedno sa SDA u vlast, tako da imamo jednu široku koaliciju baziranu na programima. Mislim da su programi naših stranaka 99 posto jednaki. Potrebno je samo prevazići animozitete koji su nastali kroz rivalstva. Dogovorili smo se da će SDA pozvati kompletan blok na razgovore, da vidimo da li možemo naći zajednički dogovor. Smatram da bi to bilo rješenje za BiH i nadamo se takvom raspletu", izjavio je Izetbegović nakon nedavnog sastanka s predsjednikom DF-a Željkom Komšićem.

Ukoliko bi lijevo orijentisane stranke ušle u koaliciju sa SDA, nova parlamentarna većina, čak i bez HDZ-a, imala bi 59 od 98 ruku u Parlamentu Federacije BiH, što znači da bi vlast bila stabilnija od vlasti koju su u mandatu od 2014. do 2018. godine činili SDA, HDZ i SBB.

Današnjem sastanku neće prisustvovati predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić koji se žestoko zalaže za izbacivanje SDA iz vlasti gdje god je to moguće. Na drugoj strani, Radončić je stava kako se federalna vlast mora formirati s učešćem HDZ-a, a državna vlast uz participaciju SNSD-a i HDZ-a.

Samo dan nakon što se Komšić sastao s Izetbegovićem, lider SBB-a održao je sastanak s predsjednicima DF-a, SDP-a i Naše stranke, nakon kojeg je poručio da će SBB biti opozicija ukoliko SDA bude u vlasti, dodajući kako i dalje smatra da vlast trebaju činiti SNSD i HDZ.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić rekao je za Klix.ba da Radončić nije utjecao na SDP, DF i Našu stranku koji su nakon sastanka sa predsjednikom SBB-a otvoreno poručili da su spremni sjesti i za pregovarački stol sa HDZ-om.

"Nije. Već ranije je unutar Bh. bloka postignut dogovor o tome da se otvore razgovori sa svima. To je na neki način iskomunicirano u javnosti prvi put nakon što smo imali sastanak s gospodinom Radončićem, ali to zaista nije imalo veze jedno s drugim", kazao je Nikšić.

Međutim, ostaje nejasno kako je Komšić samo dan prije sastanka Bh. bloka s Radončićem izričito tvrdio da neće učestvovati ni u kakvim pregovorima o formiranju vlasti, a koji će omogućiti ulazak Čovićevog HDZ-a u Vladu Federacije BiH i Vijeće ministara BiH.

"Demokratska fronta nije, niti će ikada biti ona stranka, ma kako djelovala, koja će biti iskorištena kao sredstvo da bi se HDZ na mala vrata uvukao u institucije vlasti na nivou BiH i FBiH", poručio je Komšić nakon sastanka s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem.

Samo dan poslije promijenio je mišljenje i javnosti poručio:"Očekujemo da sada kao blok ponovo razgovaramo sa SDA i naravno spremni smo i s HDZ-om razgovarati o istoj temi. Mislim da je razgovor jedina logika da se dođe do rješenja, možda se nećemo složiti, ali bože moj morate razgovarati".

Izetbegović je nakon sastanka s Komšićem kazao da će se SDA, ukoliko SDP, DF i Naša stranka odbiju koaliciju, morati okrenuti "drugim rješenjima", to jeste manjim političkim strankama. SDA i HDZ (plus HDZ 1990) u ovom scenariju imaju 45 federalnih zastupnika, što znači da im je za većinu potrebno samo još pet parlamentaraca.