BiH
229

Dogovorena koalicija: SDA, DF i HDZ činit će vlast u Federaciji BiH

Piše: E. G.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Stranka demokratske akcije, Demokratska fronta i HDZ BiH trebali bi tokom večeri potpisati sporazum o formiranju vlasti na federalnom nivou za koji je rečeno da nije u suprotnosti sa onim sporazumom koji je već potpisan između SDA, DF-a i Saveza za promjene na državnom nivou.

Sporazum o budućem djelovanju ove koalicije je definiran u 10 tačaka, detalje će tokom narednih nekoliko sati razraditi stranački timovi.

Predsjednik DF-a Željko Komšić novinarima je saopćio kako ta stranka neće tražiti ni hrvatske ni bošnjačke pozicije u Vijeću ministara i u Vladi FBiH što bi po logici stvari trebalo značiti da će vjerovatno tražiti pozicije eventualno Ostalih, ali i srpske pozicije u Vladi FBiH.

Također, iako su novinari insistirali na tome da Dragan Čović odgovori da li sve ovo znači da HDZ ide u državnu vlast bez SNSD-a, on je odbijao dati precizan odgovor ali je u nekoliko navrata rekao da on i njegova stranka neće blokirati proces uspostave vlasti.

"Programska načela stranaka i koalicija za uspostavljanje i djelovanje vlasti u Bosni i Hercegovini", naziv je sporazuma koje će ove tri stranke potpisati tokom večeri.

Deset tačaka koje se nalaze u sporazumu su: Ustav i Izborni zakon, euroatlanske integracije, vladavina prava, ekonomskosocijalna reforma, infrastrukturni projekti, osiguranje ravnopravnosti naroda i građana i očuvanje nacionalnog identiteta, prava branitelja, odrrživ povratak, prevencija i otklanjanje elementarnih nepogoda i konkretne mjere plan i rokovi realizacije.

Komšić je pojasnio da će timovi stranaka nastaviti raditi na detaljima sporazuma tokom nekoliko narednih sati, rekao je da je bitno i da su svi saglasni da se vlast na svim nivoima formira što prije.

"Stav DF-a je da su se uvjeti za formiranje vlasti na nekim nivoima stekli, a tu prije svega mislim na državni nivo. To je moje mišljenje. Također, vlast na kantonalnim nivoima i na nivou FBiH treba formirati do Nove godine. Zbog same strukture i specifičnosti DF-a, mi nećemo tražiti ni hrvatske, ni bošnjačke ministarske pozicije na nivou Vijeća ministara BiH, a ni na nivou Federacije", rekao je Komšić.

Na pitanje novinara šta će onda DF tražiti, Komšić je rekao: "Eto računajte šta ostaje, ostaju i ostali".

Novinari su insistirali da predsjednik HDZ-a odgovori na pitanje da li će ipak odustati od insistiranja da i SNSD bude dio vlasti na državnom nivou, ali je on izbjegavao konkretan odgovor naširoko obrazlažući ono što ga zapravo nisu ni pitali, dok je s druge strane u tom momentu bio vidan osmijeh na licima članova SDA prisutnih na konferenciji za medije.

"Sve je legitimno i sve je legalno", rekao je Čović, govoreći o stastancima stranaka.

"Ono što je ključno za nas je da pokušamo prepoznati partnere, sada govorim o Federaciji, koji su spremni na osnovu legitimnosti izbornog procesa napraviti vlast što prije. Ovaj proces treba sačuvati od ranjivosti, a na puno toga je još ranjiv, osim na to da postoji stalno opredjeljenje da ovaj proces pokrenemo, da ne bude blokada. Za mene je najvrednije da ovaj sporazum sada možemo pripremiti za provođenje", rekao je Čović, dodajući da "vjerovatno nije odgovorio na postavljeno pitanje".

Rekao je i to da će se pratiti proces uspostave vlasti, odnosno većine u Narodnoj skupštini RS-a te da bi se "suzdržao od daljnjih komentara".

On dodao i da je cilj što prije izabrati Dom naroda FBiH, izabrati predsjednika Federacije

Lider SDA Bakir Izetbegović je imao potrebu da pojasni ono što je Čović izjavio, pa je obrazložio:

"Ono što je rekao je da niko nikome ovdje neće blokirati stvari, niko nikome ovdje neće ništa nametati. Ovaj sporazum nije u koliziji sa ranije postignutim između DF-a, SDA i Saveza za promjene, pa prema tome mislim da nije nejasno ono što je Čović rekao", pojasnio je Izetbegović.

Prvi čovjek SDA je također rekao da nisu predviđeni dodatni razgovori sa Savezom za promjene na državnom nivou i da je tu već sve jasno, odnosno da su ova dva sporazuma dovoljna.

Na ponovljeno pitanje da li će se "Dodik ljutiti na njega", lider HDZ-a je rekao da za to nema razloga.

"Drugo, ja ni sa kim nemam, osim sa svojom krvnom vezom, vezu koja stvara ekstra obavezu. Ja sam se jutros čuo sa Dodikom, razgovaramo sasvim normalno, razgovarao sam sa još nekim ljudima. Bojim se da se stalno izvlače krivi zaključci u vezi s tim. Ne postoji između mene i Dodika nikakav dogovor, kao što sam rekao da ne postoji ni između mene i Komšića. Otprilike smo na istoj razini. Postoji nešto drugo, a to je ona moja prižena ruka što sam rekao i ovaj sporazum uistinu nije u koliziji sa svime onim što smo radili u posljednje vrijeme", obrazložio je Čović, dodavši da još ništa ne želi prejudiricirati.

"Ima i drugačiji odgovor, uopće nisam osjetljiv na to ako će se na mene neko ljutiti, a nema za to razloga. Ne mislim samo na Milu Dodika, nego uopće", dodao je.