Miroslav Lajčák
0

"Dogovor trojice predsjednika treba provesti u djelo"

FENA
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčák sastao se danas s predsjednikom SDA Sulejmanom Tihićem s kojim je razgovarao o rezultatima prošlonedjeljnog sastanka predsjednika SDA, HDZBiH i SNSD-a.

Lajčak je izrazio potporu rezultatima sastanka te prenio jasno stajalište međunarodne zajednice da sada treba da uslijede konkretni rezultati u smislu zakonskog oživotvorenja dogovorenog.

"Dogovor je postignut i sada očekujemo konkretne rezultate kako od bh. institucija tako i od političkih stranaka, potpisnica sporazuma, koje trebaju osigurati potrebnu većinu za usvajanje dogovorenih rješenja. Konstruktivan pristup i zanemarivanje pojedinačnih i stranačkih interesa je ono što BiH sada treba. Dijalog i kompromis u interesu BiH bi trebali postati osnovne odrednice političkog rada u BiH. Isključivost i maksimalizam nisu dio filozofije evropske politike pa ne bi trebali biti ni odrednica bh. političkog života", izjavio je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčák.

Sporazum trojice stranačkih čelnika ima potporu EU, jer postignuti dogovor budi nadu u okretanje bh. političke scene jedinom važnom strateškom pitanju, oko kojeg se u BiH slažu svi, a to je put evroatlantskih integracija. Daljnji izostanak napretka u reformama bitnim za evropski put BiH u konačnici košta samo građane, pa bi radi vlastite vjerodostojnosti pred biračima političke stranke trebale zaboraviti na svoje pojedinačne političke ciljeve i prednost dati BiH i njenim građanima, saopćeno je iz OHR/EUSR-a.