Krah pregovora
8

Dogovor o formiranju vlasti u HNK dalji nego prije mjesec dana, HDZ u tišini traži nova rješenja

G. Š.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Sedam dana nakon što je svečano trebala biti potvrđena nova Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona u Mostaru koju čine HDZ, SDP i SDA, gdje je u posljednji tren sve palo u vodu, jer je SDA pokušala na silu u vlast uvesti NES, vlada potpuna tišina na političkoj sceni.
Predstavnici pregovaračkih timova u cijeloj priči se samo čvrsto drže sklopljenog saveza da se ne javljaju novinarima, dok ne budu imali završenu priču koju će predstaviti javnosti, jer su evidentno odlučni svoje birače i dalje držati u mraku neznanja o njihovim potezima.

Time se nameće zaključak da je ponovno cijela priča oko pregovora koji su u godinu dana već po nekoliko puta u svojoj završnici doživjeli krah, sada dogovor dalji nego ikada.

Kako Klix.ba saznaje, HDZ koji ima 11 ruku, vodi glavne pregovore zbog nove računice i traži nove modele za rasplet kompliovane situacije na jugu naše zemlje.

Međutim, činjenica je da je ovaj kantona predmet potkusurivanja na drugim instancama i da pregovarači u HNK ne mogu samostalno odluke ni donijeti, što su dokazali dosadašnji postupci.

Prema tome, SDA koja je pred samo formiranje vlasti zbog pokušaja uvođenja NES-a po nalogu viših organa stranke, Hercegovačko-neretvanski kanton ponovno ostavila u tehničkom mandatu, bi mogla sada zaista ispasti iz cijele priče.

Podsjetimo da su HDZ, SDP i SDA prošle sedmice dogovorili novu vladu i najavili svečanu sjenicu za ponedjeljak kako bi parlamentarna većina od 21 ruku bila potvrđena, ali je tokom nedjelje u kasnim večernjim satima sjednica odgođena jer je lokalna SDA po nalogu vrha stranke morala u ovu priču uvesti i NES kao svoga partnera, što je bilo neprihvatljivo za SDP i HDZ.

Iz ove dvije stranke su kazali kako se tokom pregovora NES nije spominjao, a iz SDA su naveli da se to njima podrazumijevalo s obziom na partnerske odnose. Svi su se izjasnili da će pronaći način da se dogovore, ali očito u tome nisu uspjeli.

Slično je prije NES-a formiranje vlasti u HNK onemogućio DF, kad je lider te stranke Željko Komšić ljetos zabranio svojim predstavnicima u HNK da ulaze u vlast bez SDA i time rasturio Trojku koju su činili SDP, NiP i DF, nakon što su dogovorili vladu sa HDZ-om i Devedesetkom.

Činjenica je da je političko prepucavanje ovaj hercegovački kanton učinilo nefunkcionalnim, tehnička vlada koju vodi HDZ-ov Nevenko Herceg s ministrima iz 2015. godine već čekaju svoja razrješenja i prenošenje problema na nove ljudi, dok narod koji ih je birao trpi posljedice toga.

Dok se pregovori vode uglavnom iza zatvorenih vrata i političari prepucavaju koliki će kome dio kolača od vlasti pripasti, građani šutke pakuju kofere i napuštaju zemlju ogorčeni cjelokupnim stanjem, a oni koji ostaju bore se pronaći zaposlenike, zbog nedostatka radne snage.

To je činjenica koja građane najviše boli, a koje će konačne posljedice biti pokazat će vrijeme.

Podsjetimo, da je Hercegovačko-neretvanski kanton specifičan i da je za formiranje vlasti potrebna dvotrećinska većina, odnosno podrška 20 ruku u parlamenta koji okuplja 30 zastupnika.

Jedino je sigurno da se vlast ne može formirati bez HDZ BiH, koji je najjača politička opcija s 11 mandata i vodi glavne pregovore. Njihov dosadašnji partner SDA sa sedam mandata druga je najjača politička opcija, dok HDZ 1990 broji tri mandata kao i SDP, HRS dva mandata kao i DF, te NES i NIP po jedan mandat.

Vlada HNK nakon prošlih izbora nije formirana i puni mandat je odradila u tehničkom mandatu, te je već devetu godinu vodi HDZ-ov premijer Nevenko Herceg s ministrima iz 2015. godine od kojih su neki već davno trebali biti penzionisani, što je za sva demokratska politička društva nedopustivi presedan.