Rajko Kuzmanović
0

'Dogovor iz Odžaka se mora provesti'

FENA
'Neophodno je pristupiti konkretnom provođenju dogovora predsjednika SNSD-a, SDA i HDZ-a iz Odžaka te raditi na donošenju zakona o budžetu, popisu stanovništva i državnoj imovini i zakona o Distriktu Brčko, za što je potrebna dvotrećinska većina.'

Ovo je zaključeno na današnjem sastanku u Banjoj Luci predsjednika RS-a Rajka Kuzmanovića i poslanika i delegata iz RS-a u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Kuzmanović je nakon sastanka rekao da se u zakonu o Distriktu Brčko ne smije odstupati od onoga šta je utvrdila arbitražna komisija i da je potrebno da se pripreme stavovi političkih stranaka o ustavnim promjenama.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Milorad Živković rekao je da su predstavnici RS-a u Parlamentarnoj skupštini BiH, iako dolaze iz različitih političkih opcija, do sada bili jedinstveni u odbrani interesa RS-a te da nisu dopustili prenošenje nadležnosti na nivo BiH.

Na sastanku je dogovoreno i da se kancelarija predsjednika RS-a u Lukavici vrati u funkciju da bi se njen rad približio radu delegata i poslanika u Parlamentarnoj skupštini, kao i da se ovakvi sastanci ubuduće održavaju svakih šest mjeseci.

Predsjednik RS-a Rajko Kuzmanović je, komentarišući obilježavanje 25. novembra kao Dana državnosti, što RS ne prihvata, naveo da u BiH treba donijeti zakon u kojem bi se svi saglasili koji se datumi obilježavaju kao državni praznici.

Ponovio je stav da bi se, kao Dan državnosti BiH trebalo da se proslavlja 21. novembar - dan usvajanja Dejtonskog sporazuma, jer je to i najznačajniji datum u historiji BiH.