{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dogodine mogući prvi kilometri koridora 5C kroz Republiku Srpsku

11.10.2017. u 21:27
10
137
Dogodine mogući prvi kilometri koridora 5C kroz Republiku Srpsku
10
Dogodine mogući prvi kilometri koridora 5C kroz Republiku Srpsku
Foto: Arhiv/Klix.ba
Prvi kilometri koridora 5C kroz Republiku Srpsku, od Johovca do Rudanke, sljedeće godine bi trebalo da ugledaju svjetlost dana, piše ATV iz Banje Luke.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić i direktor Autoputevi RS Dušan Topić su prethodnih dana u Londonu razgovarali sa predstavnicima EBRD-a, i dogovorili kredit vrijedan 70 miliona eura, od čega je 14 miliona bespovratnih sredstava.

Trninić je kazao da je osnovna tema razgovora bila ona koja je pomenuta još u Trstu, gdje su dobili mogućnost da se sa 20 posto grant sredstava proprate određeni projekti.

"U ovom slučaju riječ je o prvoj fazi koridora 5C kroz Republiku Srpsku", izjavio je ministar saobraćaja i veza RS.

Prvih šest kilometara puta spaja dvije petlje, a ukupna dužina koridora kroz Republiku Srpsku je 47 kilometara. Prije početka radova, kredit trebaju da odobre Narodna skupština i Parlament BiH. Na eksproprijaciji zemljišta se navodno već radi.Topić je kazao kako planiraju da raspišu tender za izvođača radova i nadzornog organa, a kako bi mogli izbor izvršiti do proljeća 2018.

"Ukoliko se steknu i ovi ostali uslovi, i ako se potpiše ugovor, da smo spremni da krenemo sa radovima", rekao je direktor JP Autoputevi RS, prenosi ATV.

Ipak, malo toga će, uvjerava ministar Trninić, biti urađeno bez novog zakona o akcizama. Evropska banka za obnovu i razvoj se interesuje i za ostatak koridora 5C u Republici Srpskoj, kao i za put od Foče do Šćepan Polja, ali – bez akciza, neće biti ništa od planova.

"Nije sporno da se potpiše ugovor, ali efektivnost ovih kreditnih sredstava ne bi bila moguća dok se ne ispuni taj zakon", rekao je Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza RS.

Kredit za prvih šest kilometara "Autoputevi RS" će otplaćivati 15 godina. Nakon što ta dionica bude izgrađena, još će nedostajati više od 40 kilometara da bi trasa koridora 5C kroz Republiku Srpsku bila završena.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: