BiH
71

Dođite po teglu čistog zraka: Spas od zagađenja leži u promjeni svijesti

Piše: I. P.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Ispred sarajevske Katedrale danas je upriličen neobičan satirični performans kojim je ukazano na hroničnu problematiku zagađenja zraka u glavnom gradu BiH.

Na maloj tezgi u šetalištu Ferhadija izložene su tegle koje u sebi zadrže svjež i čist zrak sa sarajevskih planina. Njih danas građanima besplatno dijele članovi REIC-a (Regional Education and Information Centre), nevladine organizacije koja se bavi problematikom održivog razvoja, a time i kvalitetom zraka i energetskom efikasnosti.

Direktor REIC-a Vedad Suljić je u razgovoru za Klix.ba objasnio kako je današnji čin zapravo simboličan pokušaj skretanja pažnje na problem o kojem je zastupljeno veliko neznanje među građanima, ali i u struci te medijima.

"Pokrenuli smo kampanju 'Smog – svijest može očistiti građane' čiji je cilj podići svijest građana o tome šta oni mogu učiniti u svojim domovima, na radom mjestu i u svakodnevnom životu kako bi doprinijeli smanjenju emisija, a time i visokih vrijednosti zagađivača u zraku. Zato smo zajedno s Ministarstvom prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS pripremili letak u kojem su nabrojani svi prijedlozi koji se u opširnijem obliku mogu naći na našoj web stranici", rekao je Suljić.

On je dodao da tezgom sa teglama stimulišu građane na odlazak na okolne planine kada je god to moguće.

"Koncentracija sama po sebi nije štetna, a štetu kreira doza vremena u kojoj ste njoj izloženi. Mi ukazujemo na stvarni problem koji se ogleda u nelegalnoj gradnji objekata koji su loših energetskih karakteristika pa time posljedično troše puno energije. To trošenje rezultira povećanjem emisije štetnih tvari koja potom stvara loše uslove u gradu. Struka i ministarstva moraju raditi na stimulaciji energetske efikasnosti", poručio je Suljić.

Po svoju teglu čistog planinskog zraka možete doći do 16 sati.