{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dodjela godišnje stipendije Fondacije "Karim Zaimović" u petak

F
26.12.2013. u 09:12
0
1
Dodjela godišnje stipendije Fondacije "Karim Zaimović" u petak
0
Dodjela godišnje stipendije Fondacije "Karim Zaimović" u petak
Sa prošlogodišnje dodjele stipendije Anelu Lepiću (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dodjela godišnje stipendije Fondacije "Karim Zaimović" bit će upriličena ovog petka u Sarajevskom ratnom teatru - SARTR.
Fondacija "Karim Zaimović" osnovana je 1996. godine sa ciljem očuvanja imena i djela mladog novinara i književnika Karima Zaimovića koji je poginuo u augustu 1995. godine kao žrtva granatiranja Sarajeva u svojoj 25. godini.

Fondaciju su osnovali Nezavisni magazin "Dani" iz Sarajeva, Radio Zid iz Sarajeva, Nezavisna unija profesionalnih novinara iz Sarajeva, izdavačka kuća SAF iz Celja te porodica Zaimović, a u cilju stipendiranja studenata sa izrazitim talentom iz oblasti kulture, umjetnosti, književnosti i novinarstva, kao i pružanja pomoći mladim talentima iz navedenih oblasti.

Karim Zaimović čije ime nosi Fondacija bio je jedan od najtalentiranijih novinara i književnika svoje generacije.

Autorske tektove je počeo objavljivati već u svojoj 14. godini na Trećem programu Radio Sarajeva, kada je uspostavio i blisku saradnju sa najznačajnijim medijima na prostoru bivše Jugoslavije.

Njegova knjiga priča "Tajna džema od malina" objavljena je posthumno već u pet izdanja, a nekoliko priča je prevedeno na više svjetskih jezika.

Prozno stvaralaštvo Karima Zaimovića uvršteno je u više antologija bošnjačke i bosanske priče te pregleda recentne bosanske književnosti.

U produkciji Radija Zagreb i Radija BiH izvedene su i dvije radiodrame nastale na scenarističkom predlošku njegovih radova.

U februaru 2013. na sceni Sarajevskog ratnog teatra postavljena je i teatarska predstava "Tajna džema od malina" koju je režirala Selma Spahić.

Po svojoj erudiciji i širokom interesu za razne vidove umjetnosti i kulture Karim Zaimović postao je simbolom svoje generacije. U dosadašnjem radu Fondacija je dodijelila 29 stipendija i posebnih priznanja, kao i dvije novinarske nagrade uspješnim mladim novinarima.

Stipendiju će uručiti članovi Upravnog odbora Fondacije "Karim Zaimović", profesor Zdravko Grebo i nekadašnji glavni urednik magazina "Dani", Senad Pećanin, saopćili su organizatori.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: