BiH
0

Dodjela godišnje stipendije Fondacije "Karim Zaimović" u petak

FENA
Sa prošlogodišnje dodjele stipendije Anelu Lepiću (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sa prošlogodišnje dodjele stipendije Anelu Lepiću (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dodjela godišnje stipendije Fondacije "Karim Zaimović" bit će upriličena ovog petka u Sarajevskom ratnom teatru - SARTR.

Fondacija "Karim Zaimović" osnovana je 1996. godine sa ciljem očuvanja imena i djela mladog novinara i književnika Karima Zaimovića koji je poginuo u augustu 1995. godine kao žrtva granatiranja Sarajeva u svojoj 25. godini.

Fondaciju su osnovali Nezavisni magazin "Dani" iz Sarajeva, Radio Zid iz Sarajeva, Nezavisna unija profesionalnih novinara iz Sarajeva, izdavačka kuća SAF iz Celja te porodica Zaimović, a u cilju stipendiranja studenata sa izrazitim talentom iz oblasti kulture, umjetnosti, književnosti i novinarstva, kao i pružanja pomoći mladim talentima iz navedenih oblasti.

Karim Zaimović čije ime nosi Fondacija bio je jedan od najtalentiranijih novinara i književnika svoje generacije.

Autorske tektove je počeo objavljivati već u svojoj 14. godini na Trećem programu Radio Sarajeva, kada je uspostavio i blisku saradnju sa najznačajnijim medijima na prostoru bivše Jugoslavije.

Njegova knjiga priča "Tajna džema od malina" objavljena je posthumno već u pet izdanja, a nekoliko priča je prevedeno na više svjetskih jezika.

Prozno stvaralaštvo Karima Zaimovića uvršteno je u više antologija bošnjačke i bosanske priče te pregleda recentne bosanske književnosti.

U produkciji Radija Zagreb i Radija BiH izvedene su i dvije radiodrame nastale na scenarističkom predlošku njegovih radova.

U februaru 2013. na sceni Sarajevskog ratnog teatra postavljena je i teatarska predstava "Tajna džema od malina" koju je režirala Selma Spahić.

Po svojoj erudiciji i širokom interesu za razne vidove umjetnosti i kulture Karim Zaimović postao je simbolom svoje generacije. U dosadašnjem radu Fondacija je dodijelila 29 stipendija i posebnih priznanja, kao i dvije novinarske nagrade uspješnim mladim novinarima.

Stipendiju će uručiti članovi Upravnog odbora Fondacije "Karim Zaimović", profesor Zdravko Grebo i nekadašnji glavni urednik magazina "Dani", Senad Pećanin, saopćili su organizatori.