{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Četiri izvođenja predstave "Tajna džema od malina" u SARTR-u

29.1.2014. u 21:58
9
0
Četiri izvođenja predstave "Tajna džema od malina" u SARTR-u
9
Na sceni Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) publika će ponovo imati priliku pogledati predstavu "Tajna džema od malina“ u režiji Selme Spahić i to u slijedećim terminima: srijeda, 29., četvrtak 30., petak 31. januar i subota 1. februar s početkom u 20 sati.
"Tajna džema od malina" predstavlja dramatizaciju istoimene zbirke priča Karima Zaimovića.

Karim Zaimović (1971.-1995.) bio je jedan od najvećih književinh talenata na ovim prostorima u 20. stoljeću. Njegova tragična smrt spriječila je puni razvoj i ostvarenje jednog enormnog literarnog dara. Ipak, i sama "Tajna džema od malina" osigurala je Zaimoviću značajno mjesto u historiji bosanskohercegovačke književnosti. Knjiga je nastala u periodu opsade, i upravo je to razlog za njeno postavljanje na scenu Sarajevskog ratnog teatra. Mnogi naši suvremenici smatraju da je najtragičnija sudbina bosanskohercegovačke književnosti dvadesetog stoljeća upravo sudbina Karima Zaimovića.

Predstavu "Tajna džema od malina" realizira Sarajevski ratni teatar SARTR u koprodukciji sa Fondacijom Karim Zaimović, Internacionalnim teatarskim festivalom MESS i WARM.

Režiju za predstavu potpisuje Selma Spahić, a igraju Snežana Alič, Alban Ukaj, Jasenko Pašić, Ermin Bravo, Adi Hrustemović i Benjamin Bajramović. Dramatizaciju i dramaturgiju potpisuju Bojana Vidosavljević, Dario Bevanda i Adnan Lugonić, scenografiju potpisuje Mirna Ler, kostimografiju, Emina Hodžić Adilović, muziku za ovu predstavu uradio je Damir Imamović, vizuelni identitet/animacije potpisuje Emina Kujundžić, scenski pokret: Branko Potočan, VJ-ing: Edita Gazibara, dizajn: FABRIKA, ilustracija: Dragan Rokvić, izvršne producentice: Sabina Šabić i Latifa Imamović, a producent predstave je Nihad Kreševljaković, direktor Sarajevskog ratnog teatra.

Projekat "Tajna džema od malina" realiziran je uz svesrdnu podršku mnogih organizacija i pojedinaca.
Ova predstava je na posljednjem odnosno 53. Festivalu MESS osvojila je specijalno priznanje žirija autorima dramatizacije predstave – Adnanu Lugoniću, Bojani Vidosavljević i Dariju Bevandi, kao i Mirni Ler za scenografiju ove predstave, te nagradu magazina "Dani" – "Hrabri novi svijet".

Knjiga "Tajna džema od malina" proglašena je za najčitaniju knjigu na posljednjem Sajmu knjige u Sarajevu i prodata je kao cjelokupan tiraž, a u pripremi je i drugo izdanje knjige. Sarajevski ratni teatar nastavlja suradnju sa Fondacijom Karim Zaimović i uzima učešće u dodjeli njihove godišnje nagrade dodjele stipendije.

Rezervacije ulaznica moguće je izvršiti na telefon 033/664-070, na Facebooku, te na blagajni SARTR-a svakim radnim danom od 10.00 do 16.00 sati, a na dan predstave od 18.00 do 20.00 sati.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: