Bakir Izetbegović
0

"Dodiku zamjeram što narodu razvlači pamet"

Sarajevo-x.com
Bakir Izetbegović (Foto: Fotoservis)
Bakir Izetbegović (Foto: Fotoservis)
Novoizabrani bošnjački član Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović, dao je intervju za srbijanski list "Politika", u kojem je, između ostalog, govorio o sebi kao o realnom političaru, koji može uraditi mnogo toga na približavanju BiH ka EU, o politici Harisa Silajdžića, o tome šta zamjera Miloradu Dodiku, ali i o trećem entitetu u BiH.

Izetbegović je u razgovoru za "Politiku" kazao kako su lideri koji sebično svađaju narode i obećavaju nerealne nacionalne projekte krivi za to što je BiH na začelju liste kandidata za NATO i EU.

"Pozvat ću te lidere da zajednički napravimo korake koji su zaista u interesu naroda i građana, čije efekte ćemo brzo vidjeti, dakle ubrzani evropski put, prestanak svađa i prijetnji, mir, bezbjednost, privlačenje stranih investicija, kapitala, zapošljavanje...", kazao je Izetbegović.

On je dodao i to da neće slijediti politiku Harisa Silajdžića jer "on nije dobro procijenio efekte tvrde politike koju je vodio i pregovarao je u stilu sve ili ništa, te je dobijao ništa ili skoro ništa".

Na pitanje da li se zarad budućnosti odriče prošlosti i šta misli o tome što mnogi Srbi i Hrvati pokazuju oprez prema njemu, pa čak i sumnju zbog porodičnog naslijeđa, Izetbegović je odgovorio da on nije odredio svoju prošlost, a da njegovo porodično naslijeđe i jeste politika dogovora, mirenja i zajedništva.

"Aliju su smjestili tamo gdje mu nije mjesto, među gospodare ratova. Alija je mrzio rat, ali ga je morao voditi, braniti se. Bilo kako bilo, prošlost ne možemo promijeniti, možemo napraviti bolju budućnost, ako se otrgnemo balkanskim inatima i iracionalnostima."

Novoizabrani član Predsjedništva BiH je kazao i to da Miloradu Dodiku zamjera to što prijeti referendumima i "nekakvim mirnim zaduživanjem".

"Zamjeram mu to što razvlači narodu pamet i živce bez potrebe. Dovoljno je nasilja i nepravde napravljeno Bošnjacima u Srebrenici, Keratermu, Manjači i Kozarcu da bi ih se nastavilo provocirati idejama kako će ta mjesta biti odvojena od BiH. Dodik bi trebalo da prestane sa pričama koje su uvrjedljive i uz to potpuno nerealne, protivne Dejtonu, Ustavu BiH i interesu velesila. Bolje mu je da se sa nama pozabavi ekonomijom, jer penzioneri u RS imaju najniže penzije u Evropi. Dovoljan im je taj problem da bi im trebao još jedan – neizbježan sukob sa bosanskim patriotima ako se oživi nasilni projekat Miloševića i Karadžića. Što se Komšića tiče, njega ne poznajem dovoljno, nadam se dobroj saradnji s njim", kazao je Izetbegović.

Novoizabrani bošnjački član predsjedništva je komentarisao i priču o trećem entitetu, koju Hrvati u posljednje vrijeme često potežu.

"To je utopija. Kad nije moglo 1992, u onakvoj konstelaciji odnosa, zašto bi moglo 2010?"

Izetbegović je za "Politiku" kazao i da nije sazrjelo vrijeme da visoki predstavnik napusti BiH, te je obećao da će pokušati popraviti odnose sa susjednim zemljama.

Također, Bakir Izetbegović je dodao da mu je činjenica da je Alijin sin od velike pomoći, te je istakao kako se time ponosi.

"On je bio dobar i veliki čovjek, bez obzira na to koje je odijelo nosio - predsjedničko ili zatvoreničko".