O vanjskoj politici
332

Dodikovo tumačenje: BiH je danas zvanično odbila priznati Kosovo, hvala Komšiću

R. D.
Na konferenciji za medije člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika govoreno je o odluci da naša zemlja odbije priznati Kosovo, a Dodik je iznio svoju stranu priče kako je došlo do te odluke.

Dodik je izjavio da je odlukom Predsjedništva BiH odbila priznanje Kosova, te je kazao da je zahvalan Komšiću što je incirao ovu temu.

"Bilo je različitih izjava ranije, sad imamo odluku da je to odbijeno", izjavio je.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Predsjedavajući Šefik Džaferović i član Predsjedništva Željko Komšić odbili su da se izjasne o ovom pitanju na sjednici. Tačnije, Komšić je želio ovu tačku povući s dnevnog reda. Ipak, Dodik smatra da to nije moguće jer su članovi Predsjedništva o ovoj tački sredinom prošlog mjeseca već glasali o tome i odlučeno je da se ide u drugi krug glasanja.

Na moju inicijativu se raspravljalo o vanjskoj politici jer ministrica Turković zanemaruje zakonska ovlaštenja, dodao je.

Predsjedništvo je nadležno za vanjsku politiku, a ministarstvo je pomoćni organ, smatra Dodik.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

"Ona je po svom nagođenju uzimala i slala diplomatsku pošto, a to se posebno osjetilo za moje pismo amabasadorima oko 1. marta kad je tražila da li je to stav Predsjedništva. Predsjedništvo je jedino mjesto odluke o vanjskoj politici, a ne ona. Danas se nije ni glasalo o tome, ali je važno da je ukazano za njen rad", kazao je Dodik.

Predložio sam zaključak da ona (Turković, op.a.) mora da vodi računa o nacionalnoj zastupljenosti, dodao je.

"Činjenica da među prvih šest ljudi u njenom ministarstvu nema Srba, govori o neustavnom djelovanju. Ona kad odlazi negdje u inostranstvu ne vodi na sastanke amabasador ako jeSrbin, vodi samo Muslimane. Ministarstvo vanjskih poslova je ministarstvo jedne stranke", izjavio je Dodik.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Kazao je kako Predsjedništvo nije prihvatilo izvještaj Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika jer je mnogo neregularnosti ur adu te institucije.