Politika destrukcije
3

Dodikovi pozivi na "mirni razlaz" nisu nimalo impresionirali opoziciju u RS-u

S. Mahinić
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Tokom jučerašnjeg dana održan je sastanak lidera opozicionih stranaka u Republici Srpskoj u cilju dogovora o zajedničkom nastupu i kandidatima na narednim izborima, ali i slanja poruke Dodiku da neće slijediti njegovu destruktivnu politiku.

Na sastanku je dogovoreno da će opozicija imati zajedničke kandidate za predsjednika Republike Srpske i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, dok je razgovor o imenima prolongiran, vjerovatno iz razloga što su izbori tek za godinu i po.

Međutim, Dodikovo nametanje priče o opstanku države i naknadnom Izetbegovićevom spominjanju rata, bacilo je u sjenu smisao sastanka, pa se umjesto razgovora o kandidatima i politikama, najviše govorilo o (ne)mogućnosti sukoba. Stavljeno je do znanja da opozicija u RS-u ne želi slijediti Milorada Dodika u njegovoj suludoj politici, što je bilo jasno iz izjava sudionika sastanka.

"Priča o mirnom razdruživanju je priča za malu djecu. Ova tema o nekim novim kartama, novim podjelama i miješanju karata u BiH su priče kad nemate rješenja za ključna životna pitanja. Ova tema je potpuno izmišljena", rekao je tom prilikom predsjednik SDS-a Mirko Šarović, dok je Nebojša Vukanović pozvao na historijsko "pomirenje Srba i Bošnjaka".

Dodika je najviše izazvala reakcija bivšeg člana Predsjedništva Mladena Ivanića, koji je jasno poručio da su ovakve poruke igranje vatrom i da nas bilo kakav incident može odvući u katastrofalan sukob. Ivanić je dokazao da se umjerenom politikom mogu dobiti izbori, pa se čak i u političkoj penziji Dodiku čini kao ozbiljna prijetnja.

"Umjesto da se o značajnim pitanjima za Republiku Srpsku okupe sve političke strukture u RS-u, pa i Mladen Ivanić, on uvijek kada dođe do problema na relaciji Banja Luka – Sarajevo staje na stranu Sarajeva. Kao i Branislav Borenović, Mirko Šarović i njihova cijela bolumenta", bila je Dodikova reakcija.

Predsjednika SNSD-a mnogo više pogađa protivljenje srpske opozicije njegovoj politici nego reakcije stranaka iz Sarajeva, jer time postaje očito ne samo da je njegova politika put u neizvjesnost te da Republika Srpska nije ugrožena već i da je njena pozicija unutar Bosne i Hercegovine više nego komotna.

Jasan stav opozicije je pokazao da Dodik nije u mogućnosti za svoje ciljeve, stvarne ili lažne, okupiti ni sve srpske partije, pa kako će onda biti u stanju uvjeriti međunarodnu zajednicu, a naročito bosanski politički faktor, da je sposoban provesti "miran razlaz".

Ipak, ništa se neće promijeniti ni u narednom periodu, i Dodik će, nesumnjivo, u svim kriznim situacijama za svoju političku poziciju održavati spomenutu temu živom, jer ju je moguće u beskonačnost politički eskploatisati.

Za opozicione lidere SDS-a, PDP-a i DNS-a bit će izazov ostati vidljiv u javnosti do narednih izbora, a naročito ako odgovor SDA bude pratio Dodikovu retoriku. Jer Dodika se može upozoriti na više načina prije spominjanja rata i korištenja neodmjerenih pojmova. Nije valjda da se snaga jednog naroda, koji želi spriječiti mogućnost dijeljenja države ogleda u težini riječi koje njegovi lideri šalju.