Vojna neutralnost
83

Dodikova mantra: Nećemo u NATO, ali možemo s njima sarađivati

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Bosanskoj Gradišci da Republika RS prema rezoluciji Narodne skupštine RS o vojnoj neutralnosti ne prihvata ulazak u NATO, koji je, kaže, bombardovao Srbe, ali se ne protivi saradnji sa tim savezom.

"Takav naš stav je sasvim legitiman i smatramo da zbog toga ne trebamo biti kažnjeni, već uvažavani", rekao je Dodik novinarima.

On je naveo da se sa NATO-om može sarađivati na projektima "Partnerstvo za mir" i "IPAP", koji podrazumijeva individualnu saradnju u pojedinim programima.

"Oružane snage BiH su uključene i u neke međunarodne operacije NATO-a, ali to ne znači da mi trebamo biti članica tog saveza", rekao je Dodik, komentarišući činjenicu da je Vlada RS uputila Vijeću sigurnosti UN-a izvještaj koji se odnosi na period od novembra 2018. do aprila 2019. godine, a u kome se, između ostalog, navodi da je RS za vojnu neutralnost, za evropske integracije i ubrzano formiranje vlasti na nivou BiH.

"Ne želimo granicu na Drini...U globalnim odnosima koji se komplikuju politička logika nalaže vojnu neutralnost i da ne budemo kolateralna šteta za bilo kakve i bilo čije više interese. To bi svakome trebalo biti jasno", istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, NATO je na ovim prostorima odlučio kada je riječ o rezultatima rata.

On je izjavio je da je njegov motiv posjete Republici Turskoj usmjeren ka poboljšanju ekonomskih odnosa.

"Ranije je urađen sporazum koji je podrazumijevao slobodnu trgovinu s Turskom i tu je bilo mnogo problema vezano za izvoz mesa i nekih drugih proizvoda i pokušat ćemo da to inoviramo i uvedemo više reda", rekao je Dodik.

Ključno pitanje je, kaže, da se otpočnu razgovori o turskoj podršci izgradnji trase autoputa Sarajevo-Beograd, koja je definisana na nivou BiH.

U posjeti Turskoj sutra putuju i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i predstavnik Kabineta člana Predsjedništva Željka Komšića, koji iz opravdanih razloga ne može da putuje.