Odlazak u Beograd
84

Dodikov susret s Medvedevom i "punjenje baterija" za još jaču anti-NATO propagandu

A. D.
Foto: Srna
Foto: Srna
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik sastat će se danas u Beogradu sa ruskim premijerom Dmitrijem Medvedovom.

Prethodno će se održati prikaz sposobnosti Vojske Srbije povodom Dana oslobođenja Beograda "Sloboda 2019" na Vojnom aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici. Ovom događaju će pored vrha Srbije sa Aleksandrom Vučićem na čelu prisustvovati Dodik i Medvedev.

Planirano je učešće više od 2.400 pripadnika Vojske Srbije, 100 borbenih i neborbenih vozila i sistema i oko 25 aviona.

Medvedev je uoči dolaska u Beograd još jednom upozorio regiju šta Rusija misli o onima koji se žele priključiti NATO. Opomenu od Rusije je dobila i BiH.

"Svi pokušaji da se u NATO uvuku zemlje u kojima postoje unutrašnje protivrječnosti vrlo su opasni. Taj niz - govorite o Bosni i Hercegovini, Republici Srpskoj, ali možemo da navedemo i druge zemlje. A šta se dešava sa Gruzijom? Šta se dešava sa Ukrajinom? Te zemlje su u nimalo jednostavnoj situaciji. Štaviše, niko ne poriče da Rusija također ima svoje interese kada je riječ o sigurnosti. Velika smo zemlja, nuklearna smo zemlja, i želja da se nagomilaju baze NATO u našoj neposrednoj okolini ne može da kod nas izaziva pozitivne emocije", poručio je Medvedev u intervju za portal Večernjih novosti.

Medvedev je poručio zemljama koje su članice NATO-a da "sto puta razmisle prije nego što donesu takvu odluku".

Odlazak Dodika u Beograd radi susreta sa ruskim premijerom može se posmatrati kao još jedno "punjenje baterija" lidera SNSD-a u zastupanju još jače anti-NATO propagande u BiH.

Poznato je da se aktuelni član Predsjedništva protivi svakim daljim nastavkom ispunjavanja obaveza BiH prema Alijansi uprkos ranije donesenim aktima i zakonima, a koje je i sam podržao.