|

Dodikov strah ne jenjava: Nakon tri godine u BiH migranti će dobiti državljanstvo

Dodikov strah ne jenjava: Nakon tri godine u BiH migranti će dobiti državljanstvo
7
S
SRNA
2.6.2018. u 09:34
233
komentara
7

dijeljenja
Dodikov strah ne jenjava: Nakon tri godine u BiH migranti će dobiti državljanstvo Milorad Dodik, predsjednik RS-a (Foto: F. K./Klix.ba)
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da RS ne želi da bude dio historijske prevare sa migrantima o čijim će se posljedicama razgovarati za deset godina. Kazao je da će migranti nakon tri godine azilanstvkog statusa dobiti bh. državljanstvo.
"U Repbulici Srpskoj nemamo prostor da pravimo centre u kojima će migranti boraviti. Primorani smo da trpimo tranzit kroz Republiku Srpsku, naši organi bezbjednosti to prate", rekao je Dodik u intervjuu za beogradsku "Politiku".

Dodik je poručio da samo naivni vjeruju da je BiH slučajno otvorena baš sada za migrante i podsjetio da je prije pet godina upozorio na to da se u Sarajevu prave arapska naselja.

"Onda su ovi iz Saveza za promjene govorili da izmišljam stvari da bih skrenuo pažnju sa nekih drugih tema. I šta se desilo minulih godina? Neko je pogriješio, oni ili ja", rekao je Dodik.

On je objasnio da je sada ista situacija sa problemom migranata, gdje "svi znaju da oni ne mogu da izađu iz BiH, samo se neki prave nevješti, pa to ne vide".

Predsjednik RS-a je upozorio da migranti nakon tri godine u statusu azilanta u BiH, automatski dobijaju državljanstvo, čime mogu da učestvuju u političkom i javnom životu kao i svi ostali građani BiH.

"To će onda biti pritisak i na izborni sistem, biračko tijelo i samu konfiguraciju vlasti. Samim stjecanjem pasoša mogu da idu dalje ka Evropi, koja će nam za tri godine uvesti neku vrstu odobravanja ulaska u EU", rekao je Dodik.

On je ukazao da je zato hermetički zatvorena hrvatska granica, kao i slovenačka, mađarska i austrijska i niko ne može da prođe.

"Samo mi treba da se pravimo naivni i poželimo dobrodošlicu i pravimo se humani. Mi jesmo humani, ali imamo svoje živote i naš način života treba da bude branjen, a ne da budemo dio historijske prevare o čijim ćemo posljedicama moći da razgovaramo za deset godina", rekao je Dodik.
Prijavi grešku


Komentari (233)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...