|

Dodikov kabinet nakon pisanja Klix.ba: Kosovo je pozvano, ali ne kao nezavisna država

Dodikov kabinet nakon pisanja Klix.ba: Kosovo je pozvano, ali ne kao nezavisna država
123
D. Be.
23.6.2019. u 22:53
127
komentara
123

dijeljenja
Dodikov kabinet nakon pisanja Klix.ba: Kosovo je pozvano, ali ne kao nezavisna država Foto: I.Š./Klix.ba
Nakon pisanja portala Klix.ba da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio poziv lideru Kosova Hashimu Thaciju za učešće na samitu Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) reagovali su iz kabineta predsjedavajućeg potvrdivši da je poziv otišao Kosovu, ali ne kao nezavisnoj državi.
"Predsjedništvo BiH na samit Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) nije pozvalo Kosovo, koje BiH ne priznaje kao državu, već će učestvovati kao nedefinisani subjekt sa fus notom", saopšteno je iz Dodikovog kabineta, prenosi agencija SRNA.

"Učešće Prištine, na koju je i otišao poziv, u ovom procesu riješeno je još 2014. godine uz saglasnost svih učesnica koje ne priznaju Kosovo kao nezavisnu državu, kao što su Srbija, Grčka, Rumunija, Moldavija i BiH. Prema tom rješenju, Kosovo se odriče svog subjektiviteta kao nezavisne države i prihvata da u Proces saradnje u jugoistočnoj Evropi uđe kao nedefinisani subjekt Kosovo sa fus notom", ističe se u saopštenju.Iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH pojasnili su da su to rješenje prihvatile i sve druge učesnice procesa, te da to pravilo važi samo za ovaj forum.

"Dakle, niko nije pozvao nezavisnu državu Kosovo. Pozvano je Kosovo kao nedefinisan subjekt uz saglasnost svih država koje nisu priznale kosovsku nezavisnost, a među njima je i BiH, i poziv nije upućen liderima", naglašavaju iz kabineta člana Predsjedništva BiH povodom teksta objavljenog na portalu Klix.ba.

U saopštenju se ističe da poziv uputilo Predsjedništvo BiH, a ne član Predsjedništva BiH, koji, navodi se iz kabineta, ovaj poziv nikada ne bi uputio da nije riječ o ranije dogovornom formatu sastanka.

"BiH je od ranije predsjedavala ovim procesom u kojem je bilo i samoproglašeno Kosovo, ali to izgleda nikome nije zaokupljalo pažnju dok u Predsjedništvo nije došao Milorad Dodik", naglašavaju iz kabineta Milorada Dodika.
Prijavi grešku


Komentari (127)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...