Škrbić entitetski premijer
0

Dodikov drug iz školskih klupa na čelu Vlade RS

Piše: F. Borić
Škrbić: Košarka zbližava ljude
Škrbić: Košarka zbližava ljude
Kada je svojevremeno, a ima tome godina i godina, novinarka upitala Ranka Škrbića da ocijeni politiku svoga Milorada Dodika, ovaj ljekar i profesor farmakologije rekao je kako njih dvojica o politici pričaju tek kada ostanu na samo, a i tada rijetko. U međuvremenu, Škrbić je za Dodikova mandata prihvatio poziciju ministra zdravstva i socijalne politike, a po informacijama kojima raspolaže Sarajevo-x.com, nakon što se Dodik preselio u predsjedničku palaču, novi entitetski premijer bit će njegov drug iz osnovne škole.

"Mileta Dodika znam otkako sam se rodio, a družimo se od osnovne škole. U međuvremenu se nije promijenio, mi se ne mijenjamo. Sprijateljili smo se na košarci, a pošto košarka zbližava ljude, ostali smo prijatelji i u periodu kad je on bio na fakultetu u Beogradu, a ja još gimnazijalac... Nas se dvojica i porodično družimo. Rijetko kada, i to obično kada smo sami, Dodik priča sa mnom o politici: to su uglavnom naši komentari o određenim dešavanjima. No, kada smo sa porodicom, nijedan od nas ne priča o poslu. Obično smo na feštama zajedno, a kada smo tamo, onda se fešta. Tek onda nema mjesta poslu. Takvi smo". Ovako je u ljeto 2002. govorio Ranko Škrbić, Dodikov drug. Osam godina kasnije, Škrbić, ministar zdravstva u tehničkom mandatu, najozbiljniji je kandidat za nasljednika Milorada Dodika. Inače, Dodik bi narednih dana trebao izaći sa konkretnim prijedlogom, jer je konstituirana Narodna skupština Republike Srpske, a on je preuzeo predsjedničku dužnost.

Mitrovićevi upravni odbori

Iako izuzetno bliski, Škrbić nije bio i još uvijek nije Dodikov prvi izbor, nego je to bio i još uvijek jeste Slavko Mitrović, višegodišnja siva eminencija Saveza nezavisnih socijaldemokrata. Samozatajni Mitrović uživa ogromno povjerenje i Dodika i ljudi iz Dodikovog najbližeg okruženja. No, za razliku od mnogih, Mitrović ne želi da se eksponira, a smatra da mu užarena pozicija entitetskog premijera ne bi donijela ništa dobroga. Ne samo zato što je "Dodik nakon Dodika", nego iz vrlo pragmatičnih razloga. Mitrović je, naime, navodno član 14 upravnih odbora raznih javnih kompanija, dakle kompanija u vlasništvu entiteta! Tako je Škrbić iskočio u prvi plan, iako je, prema svim pokazateljima, riječ o krajnje nekompetentnom političaru, nesposobnom da u narednom periodu u kojem Republiku Srpsku očekuju socijalne turbulencije predvodi Vladu RS (u prilog tome govore optužbe za namještanje tendera za nabavku medicinske opreme, višestruki štrajkovi zbog kresanja plata, ali i činjenica da su iz Škrbićevog resora uz njegovu saglasnost "oduzeta" sredstva od pet miliona maraka te usmjerena za pomoć medijima u vrijeme recesije!?).

Pored Škrbića, "u igri" su još uvijek poslušni prvi čovjek MUP-a Stanislav Čađo, Dodikov ministar finansija Aleksandar Aco Džombić, te dosadašnji državni ministar civilnih poslova Sredoje Nović. Ipak, s obzirom na unutrašnja gibanja u stranci, Škrbić ima najviše izgleda da preuzme vladu koja bi, procjene govore, mogla izdržati tek godinu dana!

Premijer sa rokom trajanja

Pored socijalnih problema, koji će nastati zbog budžetskih rupa i nedostatka svježeg novca, (jer Škrbić nema šta da proda, za razliku od Dodika, koji je četiri godine rupe zapušavao novcem od prodaje Telekoma Srpske), slijedi vrlo turbulentno razdoblje u kojem će međunarodni faktor insistirati na ustavnim promjenama i reformama ka funkcionalnijoj državi. Za te potrebe Dodik je već postigao dogovor sa SDS-om na državnom nivou, ali bi mu itekako značilo da, nakon što ekonomska situacija u RS-u postane alarmantna, u izvršnu vlast uvuče i Mladena Bosića. S obzirom da Bosić ne gaji gadljivost spram vlasti, mogao bi pristati na nekakvu entitetsku vladu nacionalnog jedinstva u borbi protiv kako sarajevskog unitarizma, tako i socijalne bijede.

Do tada će Škrbić već biti potrošen, a Dodik će pronaći novu soluciju, čiji rok trajanja, također, neće biti dugačak.