Nova promjena mišljenja
39

Dodik zbog namjenske industrije optuživao Bošnjake, a sada podržava razvoj fabrika u RS-u

D. Be.
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik danas je u Beogradu govorio o važnosti razvoja kompanija u sektoru namjenske industrije u našoj zemlji. Ništa ne bi bilo sporno da Dodik zbog iste tematike nedavno nije optužio lidera SDA Bakira Izetegovića za ratnohuškačku retoriku i Bošnjake za kontrolu fabrika oružja.
Komentarišući Izetbegovićevu izjavu u aprilu ove godine da BiH neće trošiti novac na kupovinu raketnih sistema i aviona, ali da će zaokružiti proizvodnju municije za tržište, ali i za, kako je rekao, ne daj Bože, Dodik je tada poručio da je naporima međunarodne zajednice u Republici Srpskoj uništena sva namjenska industrija, dok je u FBiH ostalo šest fabrika naoružanja i municije koje i danas rade.

No, prvi čovjek SNSD-a očito je veoma brzo promijenio mišljenje pa je i sam danas u Beogradu poručio kako je veoma važno oživljavati namjensku industriju.

Dodik je istakao bitnost kooperacije i koordinacije fabrika u našoj zemlji s kapacitetima koje ima Srbija, ali i razvijanje saradnje s drugim zemljama po pitanju namjenske industrije.

"Danas ću posjetiti Sajam namjenske industrije. I naše firme Tehnički remont Bratunac, Kosmos i Orao su tu prisutne. Veoma je važno da RS oživljava namjensku industriju u tom pogledu i da pokuša prezentovati na ovaj način. Veoma je bitno da budu u kooperaciji i koordinaciji s kapacitetima koje ima Srbija, ali naravno i da razvijaju i s drugim zemljama. Mogu da vidim da se Remontni zavod Bratunac već eksponirao, ne samo u regionu, već i šire i da u tom pogledu treba pružiti podršku u takvim nastojanjima naših kompanija", poručio je Dodik.

Šta se dogodilo pa je Dodik samo dva mjeseca poslije "upao" u ono za šta je optuživao svoje političke oponente nije poznato.

On je prije dva mjeseca u Mostaru, ničim izazvan, kazao da u Federaciji BiH postoji ilegalni plan za proizvodnju naoružanja te da su te fabrike "pod direktnom kontrolom Bošnjaka, tačnije SDA".

"To vam je ona priča o Bakiru Izetbegoviću i tvrdnji kako se nešto proizodi za ne daj Bože", tvrdio je Dodik.

Na Dodikove opaske tada je reagovao i premijer FBiH Fadil Novalić koji je objasnio da je namjenska industrija u ovom entitetu ekonomski događaj koji brzo raste kao što se dešava i u turizmu.

Foto: SRNA
Foto: SRNA

"Namjenska industrija raste izuzetno brzo, profiti rastu, to je tržište gdje smo prepoznatljivi. Imamo brend, izgradili smo ga 50 godina prije i nema razloga da napuštamo taj dio. Dakle, namjenska industrija je naša privredna grana koja poput turizma raste brzo", izjavio je Novalić.

Dodik je i ranije kritikovao razvoj namjenske industrije i proizvodnju oružja koje se u najvećoj mjeri izvozi van granica BiH.

Inače, Dodik boravi u Beogradu radi Sajma naoružanja i vojne opreme "Partner" na kojem će nastupiti 128 izlagača, među kojima su i oni iz BiH.

Foto: SRNA
Foto: SRNA

Sajam je svečano otvorio ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin u prisustvu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika i ministra privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslava Petričevića.

U glavnom gradu Srbije boravi i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač koji je na Sajmu provjerio kvalitet vozila "Despot".