BiH
0

Dodik zadovoljan Vladom RS-a i neće Vijeće ministara

FENA
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Predsjednik RS-a i SNSD-a Milorad Dodik tvrdi da je zadovoljan radom Vlade RS-a, kao i ministara industrije i poljoprivrede Željka Kovačevića i Miroslava Milovanića za koje se spekulira da će biti smijenjeni.

Iako iz opozicije stižu pozivi za smjenu kabineta Aleksandra Džombića, Dodik je u izjavi novinarima u Banjoj Luci kazao da je entitetska izvršna vlast "operativno angažirana“ kao i spomenuta dvojica ministara.

Kada je u pitanju nivo BiH, ponovio je ranije stavove SNSD-a da Srbima pripadaju četiri ministarska mjesta u novom Vijeću ministara, među kojima i resor diplomatije i te stavove zastupat će i na predstojećem stranačkom sastanku u Mostaru.

Iste stavove iznosi i o pitanju ministarskih mjesta koja, po njemu moraju pripasti Hrvatima, među kojima je i mjesto predsjedavajućeg, ali tu vidi "autentične hrvatske političke predstavnike, a to su dva HDZ-a“.

"Oni će odrediti ko je predsjedavajući Vijeća ministara i koja dva ministarska mjesta će da popune Hrvati", ustvrdio je Dodik i naveo kako Bošnjacima treba da pripadnu tri ministarstva u novom sazivu Vijeća ministara BiH, u kojem vanjske poslove ne može da dobije Zlatko Lagumdžija, jer će "to biti nastavak djelovanja na isti način kao što je radio Sven Alkalaj".

Dodik je i danas ponovio da nema ništa protiv formiranja novog Vijeća ministara, ali da BiH nesmetano funkcionira i s ovim sazivom, koji je 10 mjeseci od izbora u tehničkom mandatu.

Kazao je da nijedan ambasador, pa ni novi šef Delegacije EU u BiH Peter Sorensen ne može ukinuti Dejtonski sporazum.