SNSD i SDS o formiranju vlasti
0

Dodik: Nije neka šteta što nema Vijeća ministara

SRNA
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Predsjednik Republike Srpske i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je da politike SNSD i SDS imaju podršku javnosti u vezi sa formiranjem vlasti u BiH i ako ko autentično govori u ime građana RS onda su to predstavnici ove dvije partije.

"Mnogi ambasadori koji su se vratili sa godišnjih odmora izjavljuju da građani traže da bude formirana vlast. Koliko znam mene su građani izabrali, a ne ambasadori i ja autentično govorim u ime građana", rekao je Dodik.

Predsjednik RS-a je izrazio mišljenje da nije neka šteta što Vijeće ministara BiH nije izabrano. 

"RS je već odavno bila spremna za učešće i ulazak u institucije BiH, ali mi ne želimo da budemo u funkciji SDP-a ili Zlatka Lagumdžije i njegovog upošljavanja na bilo kom mjestu. RS to apsolutno ne zanima, jer ona nije glasala za Lagamdžiju i SDP. To što Lagumdžija ne može da završi svoje uhljebljenje je njegov je problem", istakao je predsjednik Dodik.

On je naglasio da Srpska istrajava na onome što joj pripada, a to su četiri ministarska mjesta od kojih je jedno Ministarstvo vanjskih poslova BiH. 

"Mi ne želimo da doživimo sudbinu kao što smo je imali sa Svenom Alkalajem koji je hodao po svijetu i blatio RS. Mi nemamo povjerenja da bi tu funkciju objektivno i fer mogao da obavlja neko od Bošnjaka, pa ni Lagumdžija", konstatovao je Dodik.

Dodik je ponovio da je pristup RS aktivan i da, što se tiče RS-a, formiranju Vijeća ministara BiH može se pristupiti za nekoliko dana, pa i sati. 

"To ne znači bilo kakav truli kompromis. Svi budući sastanci na nivou BiH podrazumjevaju potrebu da bude uvažen princip rotacije i činjenica da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri naroda i da struktura mora da se održava pri formiranju vlasti. To što se Lagumdžija ne osjeća pripadnikom nijednog narod je njegova politika, koja je neostvariva i svi smo njeni zarobljenici", rekao je Dodik novinarima u Palama.

Sav problem je, kaže Dodik, u pogrešnom konceptu BiH koji je postavljen prije nekoliko godina kada je pokušana razgradnja značaja RS. 

"Ako nas načnu na strukturi izbora Vijeća ministara BiH onda je sljedeća priča o entiteskom glasanju, a to ne smijemo dozvoliti", poručio je Dodik.

Govoreći o sastanku SNSD-a i SDS-a na Jahorini, 2. septembra, Dodik je rekao da će tada biti riječi o zajedničkom nastupu u institucijama BiH i realizaciji platforme zajedničkog djelovanja.

"I SNSD i SDS su posljednjih dana demantovali bilo kakvu drugu temu kao što je rekonstrukcija vlasti ili bilo šta drugo. Na dnevnom redu će biti platforma, njeni elementi i njena realizacija", rekao je Dodik, dodavši da su ove dvije partije veoma zadovoljne saradnjom na tom planu, te da imaju potpuno ujednačne političke ocjene stanja u BiH.