Zakon o genocidu u BiH na čekanju
0

Dodik: Zabraniti negiranje genocida nad Armencima

SRNA/Sarajevo-x.com
Milorad Dodik (Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com)
Milorad Dodik (Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com)
Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik rekao je da će SNSD poslije katoličkog Božića uputiti u parlament BiH zakon o zabrani negiranja genocida koji je izvršila Turske nad Armencima.

"Vidjećemo kako to Sarajevo civilizacijski postupa, ako sav Zapad i važne zemlje Zapade govore o tome da je bio genocid, da li će to i Sarajevo prihvatiti", rekao je Dodik medijima iz Republike Srpske u Beogradu.

On je naveo da će taj zakon predvidjeti obavezu da se ne može negirati taj genocid, kao i određene kazne.    

Francuska nacionalna skupština juče je izglasala prijedlog zakona kojim se kaznom od godinu dana zatvora i novčanom kaznom sankcioniše negiranje genocida nad Jermenima 1915-1917. godine.

Podsjetimo, u parlamentarnoj proceduri u Parlamentu BiH je još uvijek Prijedlog zakona o zabrani negiranja, minimiziranja, opravdavanja ili odobravanja holokausta, zločina genocida i zločina protiv čovječnosti, čiji su predlagači poslanici Stranke za BiH Azra Hadžiahmetović i Beriz Belkić.

Poslanica SNSD-a Dušanka Majkić je nedavno na sjednici kazala da je ovo zakon koji se ko zna koji put pojavljuje u Parlamentarnoj skupštini i vidi se da se samo mijenjaju oni koji su predlagači.

"Možda je tu i ključno pitanje, zašto je političkim predstavnicima Bošnjaka ovako hitno potrebno da se donese ovakav jedan zakon“, kazala je Majkić.

Po njenim riječima, u normalnim državama, otvarati ovakvo pitanje bilo bi zaista besmisleno, „ali BiH to još nije“.

"U zemlji u kakvoj se nalazimo, malo ko bi ozbiljan predložio ovakav zakon u poziciji kad se ne možemo dogovoriti o mnogo bezazlenijim stvarima“, kazala je Majkić.

Na osnovu ovoga može se postaviti pitanje zbog čega se SNSD-u žuri da se donese zakon o negiranju genocida za koji kažu da se desio u nekoj drugoj državi, a u isto vrijeme ne žele usvajanje zakona koji bi zabranio negiranje genocida koji se desio u BiH, odnosno bilo kojeg genocida!?