BiH
0

Dodik: Zabraniti djelovanje Suda i Tužilaštva BiH u Republici Srpskoj

SRNA
Milorad Dodik (Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com)
Milorad Dodik (Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com)
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će obustavljanje istrage Specijalnog tužilaštva Republike Srpske protiv njega i saradnika biti impuls za ukidanje Suda i Tužilaštva BiH i da će zajedno sa ministrima u Vladi RS-a u narednom periodu zatražiti zabranu djelovanja ovih institutucija na prostoru Republike Srpske.

Dodik je rekao da je iza pokretanja istrage protiv njega stajao Transparensi internešnel koji je radio po nalozima tadašnjeg zamjenika visokog predstavnika Rafija Gregorijana, te američka i britanska ambasada u Sarajevu i određeni funkcioneri Evropske komisije.

On je dodao da je taj "opšti projekat međunarodne zajednice" pokrenut iz očaja, nakon što pritisci na Republiku Srpsku da odustane od svoje politike nisu davali efekte.

"Mi na ovome ne smijemo da zastanemo, jer to nije bila priča o ličnostima, već o konceptu uperenom protiv politike Republike Srpske na bazi neprovjerenih medijskih informacija i neki od tih medija moraju da odgovore da li su bili profesionalni", rekao je Dodik za Radio-televiziju Republike Srpske.

On je naglasio da nema namjeru da onima koji su bili uključeni u ovaj projekat da bilo kakvu institucionalnu podršku, dok će mnoge pokušati da procesuira sa, kako je rekao, dokazima koji su evidentni. 

Ministar pravde Republike RS-a Džerard Selman ocijenio je da su odlukom Specijalnog tužilaštva Srpske o obustavljanju istrage osnažene pravosudne institucije BiH i da će to po automatizmu dovesti do zatvaranja niza istraga po ovom osnovu.

On je dodao da Sud i Tužilaštvo BiH ne zaslužuju status koji imaju i da u narednom periodu moraju biti ukinuti ili redefinisani.
Selman je rekao da se nakon ove odluke Specijalnog tužilaštva Republika Srpska neće povući iz strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa, jer želi da pravosudne institucije u BiH budu potpuno nezavisne od svih drugih vlasti i od međunarodnog faktora.

On ističe da su određeni federalni mediji u ovom procesu podlegli političkom pritisku, te da bi neki funkcioneri trebalo da podnesu ostavke, prije svega tadašnji zamjenik direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH Dragan Lukač.

"Tužilaštvo BiH prenijelo je istragu na Specijalno tužilaštvo Republike Srpske, jer njegovi tužioci nisu imali hrabrosti da kažu da ne postoje elementi krivičnog djela", rekao je Selman i dodao da u narednim danima očekuje napade federalnih medija na Specijalno tužilaštvo Republike Srpske.

Direktor Radio-televizije Republike Srpske Dragan Davidović rekao je da u narednom periodu teren pravne borbe treba prenijeti u Sarajevo kako bi se dokazalo da se radilo o opsežnom projektu protiv institucija Republike Srpske.

On je dodao da je cjelokupni projekat počeo 2007. godine kada je u Sarajevu postalo jasno da će Republika Srpska  da uspostavi elemente državne uprave i time steći prednost u odnosu na ostatak BiH.

Specijalno tužilaštvo Republike Srpske donijelo je juče naredbu o obustavljanju istrage u krivičnom predmetu protiv Milorada Dodika, Mladena Lazendića, Nedeljka Čubrilovića, Fatime Fetibegović, Milenka Dakića, Aleksandra Džombića i Dragana Davidovića, sprovedene po naredbi Tužilaštva BiH, jer nema dovoljno dokaza da su učinili krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja.