BiH
176

Dodik za Tokića traži krivičnu odgovornost zbog "uznemiravanja"

FENA/SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da su odnosi Srbije i Republike Srpske sve bolji i da oni ne trebaju nikome smetati, jer se odvijaju u okviru onoga što je predviđeno Dejtonskim sporazumom i Sporazumom o specijalnim vezama.

Dodik je novinarima nakon sastanka s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem rekao da u tim odnosima nema ništa skriveno i tajno i da je Srbija i ranije jasno iskazivala svoj stav u pogledu poštovanja teritorijalnog integriteta BiH i postojanja Republike Srpske.

"Ništa nema, recimo, drugačije od onog što radi Turska, koja neprimjereno pomaže isključivo Bošnjake i niko se ne obazire na to. Meni niko nikad to nije rekao, premijer mi ništa nije rekao, nisam se interesirao je li to tačno ili ne, naši su odnosi dobri i korektni. Da li je neko time frustriran ili neko želi neku koncepciju provoditi to su špekulacije. Previše špekulacija ima u regiji ", naveo je Dodik u odgovoru na pitanje novinara o navodnom zahtjevu EU da Srbija smanji intenzitet saradnje s Republikom Srpskom .

Rekao je i da je spreman, ako mu danas ponovo ponude ono što je Dejtonskim sporazumom verificirano, da potpiše taj sporazum s tekstom i slovima kako je napisan, javlja Tanjug.

"Toliko o tome kako mi nešto želimo rušimo", poručio je Dodik.

Na sastanku s Vučićem, kako je rekao, razgovarano je o saradnji Srbije i RS i načinu na koji Srbija može dodatno pomoći RS u njenoj stabilizaciji u ekonomskim i socijalnim pitanjima.

Zaključeno je, prema njegovim riječima, da nekoliko dana uoči Vidovdana u Beogradu bude održana zajednička sjednica vlada i da se nešto ranije sastane Vijeće za provedbu sporazuma o specijalnim vezama i da se na ta dva sastanka na najkonkretniji mogući način koncipiraju oblici suradnje.

"Razgovarali smo o nekim ekonomskim kontaktima i mogućim aranžmanima pomoći u poljoprivredi, u određenim industrijskim granama, kako što je proizvodnja namještaja", naveo je Dodik i dodao da se razgovaralo i o završetku mosta na Drini kod Bratunca, odnosno Ljubovije.

Potvrđena je podrška Srbije Dejtonskom sporazumu, ali i jasno potencirana njena pozicija u kojoj se zalaže za očuvanje i pomoć Republici Srpskoj.

"Stav Srbije omogućava RS da na autonoman način gradi svoje političke pozicije unutar BiH. RS nije zadovoljna s načinom na koji se razrađivao Dejtonski sporazum, prenoseći nadležnosti RS na nivo BiH. To ništa nije pomoglo, razgradnja Dejtona dovodi do sve teže situacije u BiH ", rekao je Dodik.

Na sastanku se posebno razgovaralo o tome kako zajednički osmisliti reformu u oblasti obrazovanja.

Dodik se osvrnuo i na hapšenje Sejfudina Tokića u Banjoj Luci zbog zastava BiH. Kazao je da je namjera Tokića bila da izazove pažnju, te da je riječ o "propalom političkom i ljudskom liku, jednom od multietničara iz ranijeg perioda koji se zaklinjao na priču o multietničkoj Bosni, a odjednom je postao aktivista 'Islamske države'", rekao je Dodik novinarima u Beogradu.

Za Dodika je zastava s ljiljanima neprijateljska za RS i srpski narod.

"Naša zastava, zastava Republike Srpske, postojala je kao zastava srpskog naroda na ovim prostorima i ona nije izmišljena za razliku od te zastave BiH koja je izmišljena i koju je izmislio Alija Izetbegović i od koje su mnogi Srbi stradali", rekao je Dodik.

On je naveo da je zbog toga Tokićev postupak provokacija, pokušaj da na taj način skrene pažnja i izazove dodatno uznemirenje.

"Logično je bilo da bude priveden. Treba vidjeti koje sankcije se mogu izreći, da li je to u sferi prekršaja ili krivičnog djela, ali očigledno je da će takav događaj morati da se sankcioniše u formi krivične odgovornosti za narušavanje javnog reda i mira i uznemiravanje, a možda čak i izazivanje mržnje", istakao je Dodik.