Njemački list
228

Dodik za Spiegel: Zapadni Balkan nikada nije bio dalje od Evropske unije

B. T.
Milorad Dodik (Foto: EPA-EFE)
Milorad Dodik (Foto: EPA-EFE)
Tenzije u Bosni I Hercegovini rastu, a mnogi krivca vide u Miloradu Dodiku, konstatira ugledni njemački Spiegel, donoseći intervju sa članom Predsjedništva BiH.

Kako navode, 62-godišnji političar već dvije decenije nacionalni je populista određuje sudbinu regiona mijenjajući uloge. Njegova retorika, koja je uvijek bila uvrjedljiva, intenzivirala se posljednjih mjeseci. Der Spiegel navodi da Dodik, opterećen optužbama za korupciju, "postepeno raspušta državu".

U tekstu se objašnjava da Dodik vodi strategiju kojom želi postepeno blokirati većinu državnih institucija i tako de facto paralizirati ionako najranjiviju državu u srcu Evrope.

Kontroverzni političar, kako se navodi, negira da želi odvojiti Republiku Srpsku i pripojiti je susjednoj državi Srbiji. Međutim, on ne poriče da državu, na čijem je čelu smatra "nakazom", kako je jednom rekao.

Faksimil teksta
Faksimil teksta

Kako je u intervjuu podrcrtao Dodik, Republika Srpska želi da osigura svoju poziciju u Bosni i Hercegovini koja je garantovana Ustavom i Dejtonskim mirovnim sporazumom.

"Ona ne želi improvizaciju od strane OHR-a i međunarodnih aktera", rekao je.

Upitan da li je visoki predstavnik međunarodne zajednice glavni problem, Dodik je odgovorio:

"I nasilje Amerikanaca, a dijelom i EU".

Kako je pojasnio, "prijetnje prinudom, sankcijama i kaznama, ovim političkim nasiljem, značilo je da su se u prošlosti prihvatale stvari pod takvim uslovima koji nisu odgovarali volji naroda".

Upitan šta se dogodilo od 2000-tih, kada je smatran prozapadnim i prije svega proameričkim, Dodik je rekao da se nije dogodilo ništa , da je uvijek bio prosrpski nastrojen.

"Uvijek sam se trudio da sarađujem sa svim ostalim. Problem s njima je u tome što su neki ljudi možda imali vlastita očekivanja od mene. Priznajem da je saradnja u početku bila intenzivna. Ali s vremenom sam shvatio da oni ne igraju fer i da ih političari ovdje u ovoj zemlji žele iskoristiti za svoje ambicije koje imaju prema Bosni i Hercegovini. Te ambicije trenutno ne odgovaraju ni volji Srba ni Hrvata. Visoki predstavnici su prekršili Ustav 140 puta donošenjem zakona tokom godina", rekao je.

Upitan o glasanju u Narodnoj Skupštini RS-a i šta će se dogoditi kada stvari krenu kako želi, Dodik je rekao da će poštovati ustav Bosne i Hercegovine i "sami regulisati ono što je u našoj nadležnosti".

"Ukinut ćemo zakone koje su nametnuli visoki predstavnici na području Republike Srpske i donijeti svoje zakone - uz fazu tranzicije koja će trajati koliko god bude potrebno. Prema ustavu, u nadležnost Republike Srpske spadaju sve oblasti koje nisu izričito dodijeljene Bosni i Hercegovini. Ovo drugo nećemo dirati. Ono što nam nije izričito povučeno, mi ćemo, bez oklijevanja, preuzeti sami sebe", kazao je član Predjedništva BiH.

Ne planiramo secesiju

Na pitanje da se to odnosi i na vojsku, on je kazao potvrdno, te dodao da se odnosi i na pravosuđe, policiju, i poreske organe.

"Sve je to oteto iz Republike Srpske. Sve vrste laži o budućnosti u Evropskoj uniji su se držale. Zapadni Balkan nikada nije bio dalje od EU nego što je sada", kazao je Dodik.

Konstatirao je da o razdvajanju govore samo oni koji žele da skrenu pažnju sa sopstvenog neustavnog ponašanja te rekao da ne planiraju secesiju.

Upitan je li ponosan što je dio tročlanog Predsjedništva BiH, odgovorio je engativno i rekao da to radi samo zato što moram.

"Ne volim ići tamo, ali to je moj posao", kazao je Dodik.

Upitan za odnos Aleksandra Vučića, predsednika Srbije, prema Republici Srpskoj, rekao je da on podržava Dejtonski sporazum, "naš stav o njemu i naše sporazume u Bosni i Hercegovini".

"I koliko sam shvatio, on je protiv svakog jednostranog napredovanja", rekao je Dodik te konstatirao da "susret sa Vučićem ne čini Schmidta visokim predstavnikom".

Angela Merkel više nije znala šta da radi sa Schmidtom

Ponovio je da "bez odluke Vijeća sigurnosti UN -a, Schmidt ne može preuzeti dužnost" te da je Schmidt je ovdje kao privatna osoba

"Schmidt me već pokušao upoznati. Vjerovatno nagađa da bi se sastanak protumačio kao čin prepoznavanja. Ne vidim šta da razgovaram sa njim. Angela Merkel više nije znala šta da radi sa Schmidtom nakon što je propao na izborima. Onda se neko sjetio mjesta visokog predstavnika", rekao je Dodik.

Govoreći o odnosima s Rusijom, kazao je da je Vladimir Putinmoćan državnik sa prijateljskim odnosom prema Bosni i Hercegovini u cjelini, koji nikada nije tražio bilo kakvu akciju koja bi bila usmjerena protiv teritorijalnog integriteta BiH.

Na pitanje šta će se dešavati u kasarnama na teritoriji Republike Srpske ako od novembra sve bude kako zamišlja, Dodik je odgovorio:

"Danas ih jedva imamo. Imamo samo ostatke, više kao fasada vojske. Povući ćemo pristanak na formiranje zajedničke vojske. Zatim ćemo ponovo urediti ovo pitanje, čime se zalažemo za demilitarizaciju Bosne i Hercegovine. Zatim ćemo ponovo procijeniti sve ostalo. Prava koja nam daje Ustav treba da uživaju svi podjednako. Ne želimo živjeti u muslimanskoj Bosni i Hercegovini", zaključio je Dodik u intervjuu.