{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dodik za referendum u RS-u prije izbora

F
20.4.2010. u 16:04
0
101
Dodik za referendum u RS-u prije izbora
0
Dodik za referendum u RS-u prije izbora
Milorad Dodik
Premijer RS-a Milorad Dodik ponovio je danas da će se u RS-u prije izbora rapisati referendum, vjerovatno u vezi s nametnutim odlukama visokog predstavnika u BiH, a da se ne može govoriti o rokovima do kada će se to i desiti.
Nakon što je Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda RS-a danas utvrdilo da nije prihvatljiv zahtjev Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda u Zakonu o referendumu i građanskoj inicijativi u RS-u, Dodik je u izjavi novinarima kazao da će se sada sačekati da taj zakon bude i zvanično objavljen u "Službenom glasniku RS-a".

Potom će, kaže Dodik, Narodnoj skupštini biti predloženo da donese odluku o raspisivanju referenduma, utvrdi datum i referendumsko pitanje.

On ne isključuje mogućnost da Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a pokrene pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa i na odluku o referendumu i samo referendumsko pitanje, što će, kaže, ponovo odgoditi eventualni referendum.

"Na sve to moramo da računamo, kako bismo mogli da imamo jasan rok. Naš je cilj da na referendum idemo prije izbora, ali da bude održan u terminima koji su tehnički izvodljivi i proceduralno besprijekorni. U tome ne smijemo imati nijedan proceduralni propust i zato je nemoguće precizirati rok, ali postoji dovoljno vremena da to uradimo prije izbora", naveo je entitetski premijer.

Ponovio je da će referendumsko pitanje vjerovatno biti u vezi s "pravnim nasiljem" koje vrši visoki predstavnik u BiH i o prenošenju nadležnosti s entiteta na nivo BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: