Komemoracija na mostu
59

Dodik, Vučić i Irinej sutra obilježavaju godišnjicu "Oluje", tokom dana zatvoren GP Rača

D. Be.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Dok se u Kninu bude obilježavala vojno-redarstvena akcija "Oluja" i pobjeda hrvatskih snaga, istovremeno će u Rači biti obilježen Dan sjećanja na stradale i prognane Srbe u navedenoj akciji.

Skupu u Rači će prisustvovati član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Srbije Ana Brnabić i patrijarh Irinej.

Vučić je prije nekoliko dana najavio da će Srbija i Republika Srpska 4. augusta zajedno obilježiti veliku srpsku tragediju - progon 250.000 Srba iz Hrvatske.

"Obilježit ćemo, bez prisustva velikog broja ljudi, tamo gdje smo to učinili prvi put zajedno 2015. godine, na Rači, gdje ćemo postaviti i spomen-obilježje. Na tom mjestu, kada bude izgrađen most koji je najveći broj izbjeglica na traktorima prešao, napravit ćemo, zajedno s RS-om spomen-park", najavio je predsjednik Srbije.

Pored državnog vrha Srbije, prenosi b92, obilježavanju u Rači, kao predstavnici Srba u Hrvatskoj, prisustvovat će djeca iz kolone koja su prije 25 godina prešla u toj koloni u Srbiju, a onda su se, nakon nekoliko godina, u želji i čežnji za zavičajem, vratili i počeli da obnavljaju svoj i život svog naroda u Hrvatskoj i sada tamo žive.

Tom prilikom će Vučić, Dodik i poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) otkriti spomen ploču žrtvama akcije "Oluja", a zatim će položiti vijence nakon minute šutnje.

Iz Granične policije BiH za Klix.ba je potvrđeno da će u periodu od 12:00 do 24:00 doći do obustave saobraćaja na MGP Sremska Rača (Srbija), a zbog obilježavanja 25 godina od vojne operacije "Oluja". Komemoracija će se održati na mostu Rača.

Podsjetimo da je prije nekoliko dana hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio kako je sa SDSS-om i predstavnicima srpske manjine postignut dogovor da će obilježavanju "Oluje" u Kninu 5. augusta prisustovati potpredsjednik Vlade RH Boris Milošević. Također je dogovoreno da će ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved biti na obilježavanju zločina nad srpskim civilima u Gruborima.

Na Miloševićevu odluku o odlasku na obilježavanje "Oluje" reagovao je i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

On je kazao da će Miloševićev potez biti nekorektan prema Srbima i srpskim žrtvama iz proteklog rata te će istovremeno dati legitimitet hrvatskoj operaciji "Oluja".

"Ako bilo koji Srbin ode tamo u ime srpske zajednice, onda on tome daje legitimitet. To je neprihvatljivo i mislim da se to neće dogoditi", rekao je Dodik u petak.

I prvi čovjek Srbije Aleksandar Vučić je Miloševićevu odluku prokomentarisao riječima kako nije oduševljen što će neko od Srba ići u Knin na godišnjicu "Oluje".