BiH
0

Dodik: Vratili smo povjerenje u proces privatizacije

FENA
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Premijer Republike Srpske Milorad Dodik smatra da je veliki uspjeh njegove vlade vraćanje povjerenja u proces privatizacije u RS-u.

Navodeći da će od uspješne privatizacije "Telekoma Srpske", od koje je dobijeno 646 miliona eura, biti pokrenuti investicioni ciklus, Dodik je u izjavi novinarima na Mrakovici kazao da Vlada RS-a želi da pripremljenim Razvojnim program RS-a pokrene nove ekonomske projekte, poveća bruto društevni proizvod za oko 20 posto, smanji nezaposlenost, te poveća plaće i osigura da RS bude konkuretnija u okruženju.

On je ocijenio značajnim i to što je otpočeo proces revizije ranije provedenih privatizacija, što je kako je naveo, razlog i da se dobije podrška za Razvojni program RS-a za period od 2007. do 2010.godine koji će se realizirati transparetno i uz kontrolu utroška iznosa.

Prvi plasmani iznosa na bazi projekata općina, a kroz Investiciono-razvojnu banku RS-a, trebalo bi da uslijede već u septembru.

Dodik je danas na Mrakovići predstavio načelnicima i gradonačelnicima gradova i općina RS-a Razvojni program RS-a, a u poslijepodnevnim satima s ovim dokumentom bit će upoznati i predstavnici sindikata.

O Razvojnom programu sutra će se izjasniti i Narodna skupština RS-a na posebnoj sjednici.

Ministar finansija Aleksandar Džombić kazao je na Mrakovici da Razvojni program predviđa ravnomjerna ulaganja u sve općine RS-a, od čega će u infrastrukturu općina biti uloženo 150 miliona KM, za mala i srednja preduzeća 167 miliona, zatim 60 miliona za restrukturiranje preduzeća kako bi se okončao proces privatizacije.