Iscrpno obraćanje
45

Dodik: Visoki predstavnik je sam sebi pribavio ovlaštenja, sada kao glavni problem locira RS

Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je kako politička situacija vezana za formiranje vlasti ostaje nepromijenjena i da ne postoji nikakva mogućnost da se uspostavi Vijeće ministara BiH. Kritikovao je također izvještaj visokog predstavnika Valentina Inzka u Vijeću sigurnosti UN-a.

Milorad Dodik je kazao kako je sa druga dva člana Predsjedništva BiH, Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem, razgovarao sinoć od sedam sati navečer do jedan ujutro, te da je malo tema oko kojih su se mogli složiti.

"Nemam više namjeru da iniciram sastanke vezane za formiranje Vijeća ministara. Vjerovatno je na dnevnom redu formiranje vlasti, budući se organizuju neki sastanci između SDA i HDZ-a. Nemam ništa protiv. Jedini zajednički imenitelj za krizu jeste SDA i na nivou BiH, i na nivou FBiH, kao i na nivou nekih kantona", kazao je Dodik.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Poručio je kako Parlament neće biti deblokiran sve dok se ne formira Vijeće ministara.

"Politički stav je da nema popune komisija dok se ne formira Vijeće ministara. Poslanici nisu krivi što je blokirano to i ne može im se oduzeti njihovo pravo. Sad kad bi im neko ukinuo plate, svaka tužba tih poslanika bi im vratila novac. To govori koliko je to maloumno i nepromišljeno", mišljenja je Dodik.

Naveo je kako u sklopu Evropske unije pet članica nisu u NATO savezu, ponovivši opredjeljenje NSRS-a da ostanu vojno neutralni.

"Mi nećemo dati podršku ANP-u. Prvu put kada predate opredijelili ste se za članstvo. Postoji rezolucija o vojnoj neutralnosti i to je odluka koju ja poštujem", rekao je Dodik.

Dodik je kazao kako je očigledno da u BiH postoji paraliza u vezi sa svim važnijim pitanjima u BiH, pogotovo kada je riječ o migrantskoj krizi.

"Treći put tražimo da se donese jedan konzistentan, provodiv plan. U jednom od tih pokušaja imali smo situaciju da je Denis Zvizdić s telefona čitao jedan plan. Prekinuli smo ga i rekli da dostavi operativan i provodiv plan. Nikada to nije uradio", naveo je Dodik.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Prema njegovim riječima, članovi Predsjedništvo BiH nisu mogli usaglasiti pitanje u vezi sa imenovanjem članova Upravnog odbora Centralne banke BiH.

"Džaferović osporava da se popuni Upravni odbor Centralne banke na bazi privatne tužbe. Džaferović je sve zamorio svojim pričama o vladavini prava, a ne poštuje odluku da nedostajući član UO odmah mora biti popunjen", istakao je Dodik.

Dodao je kako su isprazni pokušaji Džaferovića da priča o vladavini prava ako će institucije prestati raditi zbog neke tužbe.

"U ocjeni stanja smo se složili da ne valja. Složili smo se da sistem javnih nabavki generiše kriminal i korupciji. Složili smo da problem migranata treba generisati na jedan drugi način", kategoričan je Dodik.

Prema njegovim riječima, visoki predstavnik ima mandat da prati, predlaže i sugeriše rješenja u Bosni i Hercegovini.

"Visoki predstavnik je u Bonu sam sebi pribavio ovlaštenja i djelovao nezakonito. Vršio je nedozvoljeni pritisak na institucije vlasti. Carlos Westendorp je za bonska ovlaštenja kazao da nisu u skladu sa Dejtonskim sporazumom", kazao je član Predsjedništva BiH.

Dodao je kako je uloga visokog predstavnika da čuva Dejtonski sporazum, a ne da ga mijenja.

"Visoki predstavnik se stavio iznad Ustavnog suda kada je zabranio da se razgovara o zakonitosti njegovih odluka", istakao je Dodik.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Prema njegovim riječima, visoki predstavnik nastavlja RS locirati kao glavni problem u BiH.

"Dva entiteta su strane i samo dogovor tih strana može se prenijeti na nivo BiH. Nametnuta je vojska, tužilačko vijeće i indirektni porezi. Nema sporazuma o SIPA-i, o OSA-i, o koncesijama, o Sudu i Tužilaštvu. Sve je to antiustavno. Visoki predsavnik je govorio kako je zavrtao ruke i vršio pritisak Sve će se to naći u dokumentu i biti predstavljeno u NSRS", rekao je Dodik.

Poručio je da je vrijeme Valentina Inzka prošlo i da on egzistira samo zato što ima platu od 24 hiljade eura.

"Inzko ne plaća porez na platu ni ovdje, ni u svojoj zemlji. Nikad ga niste čuli da je donirao nekoj ugroženoj porodici. I drži nama moralne pridike ovdje", naveo je Dodik, dodavši kako Inzkov govor više niko ne uzima za ozbiljno.

Napomenuo je kako RS ima druge alternative i da razmišlja o njima.

"Mi ćemo ići na NSRS i braniti naše pravo. Ništa ne želim učiniti ni protiv jednog naroda u BiH, ali ne želim učiniti nažao narodu kojeg ja predstavljam", rekao je Milorad Dodik.