Nakon sastanka sa Nikolićem
0

Dodik: Važno je da Srbija bude najmoćnija na Balkanu

FENA
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Za Republiku Srpsku (RS) je od ključne važnosti da Srbija bude najmoćnija zemlja na Balkanu, jer će to ojačati i poziciju tog bh. etiteta, ustvrdio je u subotu predsjednik RS-a Milorad Dodik nakon sastanka u Banjoj Luci s predsjednikom srbijanske Srpske napredne stranke Tomislavom Nikolićem i njegovim zamjenikom Aleksandrom Vučićem.

Za RS je, kaže, važno da osigura što širi krug kontakata s relevatnim političkim subjektima u Srbiji, među kojima su i naprednjaci, jer u RS-u postoji politička partija koja je njen sastavni dio.

"RS želi demokratski razvoj procesa u Srbiji, u kojoj će se naredne godine održati opći izbori. Poštovat ćemo demokratsku volju naroda i nastavit ćemo saradnju bez obzira koji subjekt osvoji vlast. Ne želimo konfrontaciju i nama je u RS-u sasvim jasno da zvanični Beograd mora sarađivati i sa Sarajevom i sa Zagrebom, Podgoricom i Skopljom... Ono što mi želimo je da Srbija bude najmoćnija i najjača", ustvrdio je Dodik.

Tomislav Nikolić je naveo kako "Srbija ne smije zaboraviti Republiku Srpsku, već je mora pomagati“.

Po njemu Srbija i RS treba da nastave saradnju i nakon izbora u Srbiji bez obzira ko će biti u vlasti.

Uputio je i pohvale za politički angažman Milorada Dodika.

"Mislim da Dodik, u veoma teškim okolnostima i po pritiscima sa svih strana izvanredno vodi svoju državu. Nisam siguran da bi Srbija bila tako uspješna", kaže Nikolić.

Dodik je naveo i kako je upoznao Nikolića s pokušajima razgradnje Dejtonskog sporazuma i ponovio da je "politika RS-a poštivanje slova, a ne duha Dejtona, kako su to često nametali politički faktori i krugovi iz Federacije BiH“.

Nakon nesupjelog izbora Slave Kukića za novog predsjedavajućeg Vijeća ministara, Dodik je ocijenio iluzijom formiranje vlasti s predstavnicima političkih stranaka, a ne predstavnicima konstitutivnih naroda, jer je, kaže, to kršenje fundamenta Dejtonskog sporazuma.

BiH je, navodi, složena zajednica i samim tim je predodređena da se na nivou zajedničkih institucija predstavlja s dva entiteta i tri naroda, a ugrožavanjem tog principa dovodi se u pitanje osnovni elementi Dejtonskog sporazuma.

"Iluzija je da je to moguće promijeniti. Majorizacija Hrvata u Federaciji BiH je samo prvi korak da bošnjački politički establišment majorizira Srbe u BiH. I zato smo na ovim pozicijama, isključivo braneći Dejtonski sporazum", ustvrdio je Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a.