{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dodik: Važno je da Srbija bude najmoćnija na Balkanu

F
16.7.2011. u 18:56
0
131
Dodik: Važno je da Srbija bude najmoćnija na Balkanu
0
Dodik: Važno je da Srbija bude najmoćnija na Balkanu
Milorad Dodik
Za Republiku Srpsku (RS) je od ključne važnosti da Srbija bude najmoćnija zemlja na Balkanu, jer će to ojačati i poziciju tog bh. etiteta, ustvrdio je u subotu predsjednik RS-a Milorad Dodik nakon sastanka u Banjoj Luci s predsjednikom srbijanske Srpske napredne stranke Tomislavom Nikolićem i njegovim zamjenikom Aleksandrom Vučićem.
Za RS je, kaže, važno da osigura što širi krug kontakata s relevatnim političkim subjektima u Srbiji, među kojima su i naprednjaci, jer u RS-u postoji politička partija koja je njen sastavni dio.

"RS želi demokratski razvoj procesa u Srbiji, u kojoj će se naredne godine održati opći izbori. Poštovat ćemo demokratsku volju naroda i nastavit ćemo saradnju bez obzira koji subjekt osvoji vlast. Ne želimo konfrontaciju i nama je u RS-u sasvim jasno da zvanični Beograd mora sarađivati i sa Sarajevom i sa Zagrebom, Podgoricom i Skopljom... Ono što mi želimo je da Srbija bude najmoćnija i najjača", ustvrdio je Dodik.

Tomislav Nikolić je naveo kako "Srbija ne smije zaboraviti Republiku Srpsku, već je mora pomagati“.

Po njemu Srbija i RS treba da nastave saradnju i nakon izbora u Srbiji bez obzira ko će biti u vlasti.

Uputio je i pohvale za politički angažman Milorada Dodika.

"Mislim da Dodik, u veoma teškim okolnostima i po pritiscima sa svih strana izvanredno vodi svoju državu. Nisam siguran da bi Srbija bila tako uspješna", kaže Nikolić.

Dodik je naveo i kako je upoznao Nikolića s pokušajima razgradnje Dejtonskog sporazuma i ponovio da je "politika RS-a poštivanje slova, a ne duha Dejtona, kako su to često nametali politički faktori i krugovi iz Federacije BiH“.

Nakon nesupjelog izbora Slave Kukića za novog predsjedavajućeg Vijeća ministara, Dodik je ocijenio iluzijom formiranje vlasti s predstavnicima političkih stranaka, a ne predstavnicima konstitutivnih naroda, jer je, kaže, to kršenje fundamenta Dejtonskog sporazuma.

BiH je, navodi, složena zajednica i samim tim je predodređena da se na nivou zajedničkih institucija predstavlja s dva entiteta i tri naroda, a ugrožavanjem tog principa dovodi se u pitanje osnovni elementi Dejtonskog sporazuma.

"Iluzija je da je to moguće promijeniti. Majorizacija Hrvata u Federaciji BiH je samo prvi korak da bošnjački politički establišment majorizira Srbe u BiH. I zato smo na ovim pozicijama, isključivo braneći Dejtonski sporazum", ustvrdio je Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: