Nakon odluke o državnoj imovini
0

Dodik: Ustavni sud bih pokazao da je "političko tijelo stranaca i Bošnjaka"

FENA
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik tvrdi da je Ustavni sud BiH, jučerašnjom odlukom da stavi van snage Zakon o statusu državne imovine u RS, a koja je pod zabranom raspolaganja, "još jednom dokazao da je političko tijelo međunarodnog faktora i Bošnjaka u BiH, a ne tijelo pravde i mjesto gdje se utvrđuje pravo i ustavnost".

Državna imovina koja je u RS-u, kako je kazao, "primarno pripada RS" te najavljuje da će se nastaviti razgovori o pitanju državne imovine da bi se to pitanje riješilo u interesu RS-a.

"Ustavni sud je već odavno politički i donosi maksimalno političke odluke, koje nemaju veze s ustavnošću. Da se vodilo računa o ustavnosti, onda bi se vidjelo da je isključiva nadležnost za imovinu na entitetima", rekao je Dodik u izjavi novinarima u Laktašima.

Odluku vidi i u kontekstu činjenice da, kako kaže, trojica stranih sudija, te dvojica iz reda bošnjačkog naroda "uvijek imaju većinu za svaku političku odluku i tako je bilo i kod konstitutivnosti naroda, izmjena Ustava te drugih važnih pitanja".

"Nakaradnost BiH se najviše ogleda u Ustavnom sudu, koji je sebi pribavio pravo pod autoritetom određenih međunarodnih struktura, da odlučuje onako kako je politička volja, a ne po pravu i zakonu", tvrdi Dodik i navodi da je pitanje državne imovine u BiH vještački politički nametnuo bivši visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown.

Ustavni sud BiH jučer je zaključio da Republika Srpska nema ustavnu nadležnost za reguliranje pravne materije iz Zakona o statusu državne imovine koja je na teritoriji RS-a i pod zabranom je raspolaganja jer je to, u skladu s Ustavom, nadležnost Bosne i Hercegovine.

Zaključak je donesen u predmetu pokrenutom povodom zahtjeva Sulejmana Tihića, u vrijeme podnošenja zahtjeva zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, za ocjenu ustavnosti Zakona o statusu državne imovine koja je na teritoriji RS-a i pod zabranom je raspolaganja.

Ustavni sud je ovaj zakon stavio van snage.