BiH
39

Dodik unaprijed zna odluku Ustavnog suda RS-a: Počele pripreme za proslavu Dana RS-a

Piše: E. Mušinović
Milorad Dodik (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Milorad Dodik (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Uprkos tome što se Ustavni sud Republike Srpske još uvijek nije očitovao o vetu Bošnjaka na Zakon o Danu RS-a, vlasti u manjem bh. entitetu počele su pripreme za proslavu. Bošnjački političari upozoravaju kako je to očit dokaz da predsjednik RS-a ima utjecaj na odluke Ustavnog suda RS-a.

Potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić kazao je da entitet RS nema važeći zakon kojim se omogućava obilježavanje 9. januara kao Dana RS-a.

"Stari zakon ima članove koje je poništio Ustavni sud BiH. Narodna skupština RS-a je donijela novi zakon koji je još uvijek u proceduri. Dakle, još uvijek nije važeći", rekao je Salkić.

Istakao je kako se Bošnjaci u manjem bh. entitetu ne slažu sa obilježavanjem 9. januara kao Dana RS-a te da su zbog toga i pokrenuli postupak pred Ustavnim sudom RS-a.

Podsjećamo, Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske 25. oktobra ove godine stavio je veto na Zakon o Danu RS-a.

"Iako još uvijek nije završen postupak, vlasti u RS-u počele su pripreme za održavanje proslave, što jasno pokazuje da Milorad Dodik drži sve institucije u ovom entitetu pod kontrolom pa tako i Ustavni sud RS-a", rekao je Salkić.

Ramiz Salkić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ramiz Salkić (Foto: Arhiv/Klix.ba)

Dodao je kako je svima jasno da će Ustavni sud RS-a odlučiti onako kako mu je šef naredio, odnosno da će utvrditi kako nije bilo povrede vitalnog nacionalnog interesa.

"Mi ne prihvatamo takav način funkcionisanja i ne prihvatamo 9. januar kao Dan entiteta. To što je donijela Narodna skupština RS-a u smislu zakona o 9. januaru nije ono što je u odluci Ustavnog suda BiH navedeno", kazao je Salkić.

On je rekao da će se bošnjački politički predstavnici i dalje boriti to da se poštuju odluke Ustavnog suda BiH.

"Ako Ustavni sud RS-a odluči kako traži Milorad Dodik mi ćemo tražiti na drugim instancama načine za rješavanje ovog problema", rekao je Salkić.

Šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske Mujo Hadžiomerović kazao je za Klix.ba da ovo nije ništa novo od aktuelne vlasti u Banjoj Luci.

Mujo Hadžiomerović
Mujo Hadžiomerović

"Oni već duže vrijeme krše i ustave i zakone i poslovnike. Kao primjer navodim i današnju zajedničku sjednicu Narodne skupštine RS-a i Vijeća naroda RS-a gdje smo pokušali usaglašavati odluke i zaključke koje je Narodna skupština RS-a objavila u Službenom glasniku RS-a prije nego se o njima izjasnilo Vijeće naroda", rekao je Hadžiomerović.

Hadžiomerović je istakao da ovako grubo kršenje propisa nikoga u RS-u nije iznenadilo te da su ovakvi postupci postali normalni svima.

"Oni imaju aparat takav kakav imaju i Ustavni sud RS-a koji im ide na ruku. Formirali su komisiju i pokazali kako jednostavno ne mare ni za čim, a takvo postupanje trebalo bi naići na osudu svih", kazao je Hadžiomerović.

I on smatra kako je ovo evidentan dokaz da predsjednik RS-a ima utjecaj na odluke Ustavnog suda RS-a.

"To je očito. Ustavni sud RS-a je produžena ruka politike Milorada Dodika. Ovakva politika je prevršila svaku mjeru", rekao je Hadžiomerović.

Najavio je da će se Bošnjaci, ukoliko Ustavni sud RS-a odluči da nije bilo povrede vitalnog nacionalnog interesa, ponovo obratiti Ustavnom sudu BiH.

Podsjećamo, iz kabineta predsjednika RS-a najavljeno je da je danas održana prva sjednica Organizacionog odbora za proslavu Dana RS-a.