BiH
28

Dodik: U slučaju razilaska entiteta u BiH, neće biti kineskog zida

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik rekao je za izdanje “Politike” od nedjelje da, u slučaju razilaska entiteta u Bosni i Hercegovini, neće biti kineskog zida, već će biti napravljen sistem u kome će “svako biti svoj na svome, uz otvoren protok ljudi i robe”.

Dodik je izrazio uverenje da će se “stvoriti uslovi da se mirno raziđemo” i dodao da se “BiH i te zajedničke institucije pokazuju kao uporna smetnja bilo kakvom razvoju u entitetima”.

Upitan da li Beograd podržava put RS-a ka osamostaljenju, Dodik je odgovorio da Beograd “ima svoje politike i mi to cijenimo”.

“Organi Srbije su apsolutno u poziciji da definišu te politike, a što se nas tiče mi podržavamo politiku teritorijalnog integriteta Srbije i po pitanju Kosova i Metohije ne damo saglasnost da BiH prizna Kosovo”, rekao je Dodik.

Dodao je da "neki stranci posredstvom nevladinog sektora stvaraju na Palama, u Doboju, Bijeljini i Banjaluci centre iz kojih bi neposredno poslije izbora, tvrdnjama da će izbori biti pokradeni, pokušali da destabilizuju postizbornu situaciju i izazovu nezadovoljstvo i atmosferu javne pobune".

Dodik je rekao da ti stranci "jednostavno ne mogu da se pomire s tim da njegova politička opcija pobijedi, jer je ona previše okrenuta zaštiti statusa RS-a, a oni to ne žele".

"Mi znamo i imena stranaca koji to rade, pratimo njihove dolaske iz centara regiona, znamo način na koji rade i ljude sa kojima to pripremaju", rekao je Dodik za "Politiku", pozivajući se na saznanja sigurnosnih službi RS-a.