Diplomatski uspjeh?
45

Dodik u Rusiji prisustvovao potpisivanju sporazuma o saradnji biblioteka

Piše: Er. M.
Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorad Dodik boravi u službenoj posjeti Sankt Peterburgu gdje je prisustvovao potpisivanju sporazuma o saradnji Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske i peterburške Državne biblioteke "Boris Јeljcin".

U fokusu sastanka bilo je i poboljšanje pristupa arhivima i potencijalima koje imaju biblioteke u Republici Srpskoj i Rusiji.

"Sporazum omogućava bolju dostupnost svih sadržaja na internetu i razmjenu materijala između biblioteka", naveo je Dodik.

Iz njegovog kabineta saopćeno je da je Dodik, koji prisustvuje kongresu "Sankt Peterburg i slovenski svijet", razgovarao i s guvernerom Sankt Peterburga Georgijem Poltavčenkom kojem je poručio da je Ruska Federacija iskreni prijatelj Republike Srpske.

On se zahvalio za rusku podršku u Vijeću sigurnosti UN-a, kao i u multilateralnim tijelima koja se bave Bosnom i Hercegovinom.

"U tim tijelima Rusija ima jasan stav o potrebi provođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, uvažavanja tog sporazuma i međunarodnog prava, kako su to već rekli ruski predstavnici s najvišeg nivoa", rekao je predsjednik manjeg bh. entiteta.

Dodik je naglasio da je guvernera Poltavčenka upoznao o razvoju političke situacije u RS-u i BiH, kao i da je predstavio stanje u Republici Srpskoj i regiji te da je bilo riječi o potrebama što boljeg informisanja na tom planu.