|

Dodik u ponedjeljak svjedok Mladićeve odbrane

Dodik u ponedjeljak svjedok Mladićeve odbrane
4
S
SRNA
2.12.2015. u 22:05
185
komentara
4

dijeljenja
Dodik u ponedjeljak svjedok Mladićeve odbrane Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će u ponedjeljak, 7. decembra, u Haškom sudu svjedočiti na suđenju Ratku Mladiću kao svjedok odbrane.
Dodik je, gostujući na televiziji "OSM", rekao da će svjedočiti "o nekim stvarima iz tog vremena".

"Srbima se sudi po sistemu kolektivne odgovornosti. Nije dovoljno da je neko lično odgovoran nego je izmišljen sistem kolektivne odgovornosti. To važi do zadnjeg Srbina, ali ne i za Bošnjake", istakao je Dodik.

Dodao je da "hapse Srbe 25 godina od nekog događaja, da ponovo hapse ljude koji su nekoliko puta prošli kroz procedure i protiv kojih prije nisu podizane optužnice".

"Tu je riječ o hiru jednog ili dva tužioca u Sarajevu koji su instruisani da nešto pokrenu. Stvara se nesigurnost kod svakoga ko je bio borac Vojske Republike Srpske i šalje mu se poruka da nije siguran", rekao je Dodik.

On je ponovio da će biti održan referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH, jer je Strukturalni dijalog o pravosuđu krenuo suprotnim pravcem.

"Kod provođenja tog referenduma postoji problem kako će se ponašati predstavnici lokalnih zajednica gdje su SDS i PDP na vlasti, jer su njihovi čelnici rekli da je to nepotrebno", istakao je Dodik.
Prijavi grešku


Komentari (185)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...