Dodik u Hagu: Nigdje nisam čuo da je cilj bio da se protjeruju muslimani i Hrvati

Piše: A. Džano/Klix.ba
7.12.2015. u 13:16
79
303
Dodik u Hagu: Nigdje nisam čuo da je cilj bio da se protjeruju muslimani i Hrvati
79
U nastavku suđenja bivšem generalu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću danas je u Haškom tribunalu svjedočio predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik.
Foto: Screenshot Foto: Screenshot


U početku svjedočenja govorio je o prijeratnom periodu u BiH, formiranju stranaka, političkoj situaciji u tadašnjoj Republici Bosni i Hercegovini i početku rata.

"U BiH se prije rata nije moglo ništa usaglasiti, kao što se ni danas ne može ništa usaglasiti. Imamo samo dva praznika koja slave svi: Novu godinu i Dan pobjede nad fašizmom“, rekao je Dodik.

Na pitanje odbrane da li je učestvovao u razgovorima na kojima je bila razmatrana vojna strategija srpskog naroda, Dodik je rekao da je učestvovao na skupštinama koje su se održavale u Sarajevu i na Palama.

"Zbog ratnih dejstava na neke možda nisam mogao stići. Nigdje nisam čuo da je cilj bio da se protjeruju muslimani i Hrvati. Termin etničko čišćenje sam samo čuo u medijima koji su prenosili vijesti od medija u svijetu. Nije bilo politike etničkog čišćenja“, kazao je Dodik.

Na pitanje tužioca može li potvrditi svoje ranije svjedočenje iz 2008. godine kada je rekao da su članovi SDS-a koji se nisu slagali s odlukama rukovodstva stranke bili svedeni na političke margine, Dodik je odgovorio:

"To se danas dešava i kod mene u partiji, potvrđujem naravno“.

Tužilac je citirao Dodikova ranija svjedočenja pred Haškim tribunalom u kojima je rekao da je Momčilo Krajišnik bio jedan od "najjačih ljudi u SDS-u“.

"SDS je bio dobrovoljna organizacija, nije bilo nikakve represije. Ako je neko došao u sukob s rukovodstvom stranke ili je, shodno njihovim pravilima, bio kažnjavan ili je istupio iz stranke. Nisam bio član SDS-a, mogao sam samo zaključivati iz stvorene percepcije u to vrijeme“, rekao je Dodik.


Komentari (303)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: