Sramotan čin
485

Dodik u društvu Kusturice pjevao četničku pjesmu "Od Topole pa do Ravne gore"

B. H.
Screenshot: X.com
Screenshot: X.com
Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik snimljen je kako u društvu Emira Kusturice pjeva četničku pjesmu "Od Topole pa do Ravne gore".

Snimak Dodika kako pjeva pjesmu u društvu objavio je, direktor Sarajevo-gasa Istočno Sarajevo Nedeljko Elek, koji je također poznat nacionalističkim istupima.

Dodik je i ranije u više navrata pozitivno govorio o ratnom zločincu i komandantu tzv. vojske u otadžbini Draži Mihailoviću, opisujući ga kao "borca protiv fašizma".

Dragoljub "Draža" Mihailović, poznat i kao Čiča, bio je četnički general koji je u Drugom svjetskom ratu vodio jugoslavensku kraljevsku vojsku u otadžbini. Nakon rata jugoslavenske vlasti su ga osudile na smrt zbog saradnje s njemačkim okupatorom, izdaje i ratnih zločina, uglavnom počinjenih protiv muslimanskog stanovništva u Bosni.

Strijeljan je 18. jula 1946. u Beogradu, na lokalitetu Lisičji Potok, nekih 200 metara od bivše Kraljevske palače u Beogradu. Mjesto gdje je pokopan nikada nije otkriveno.

Mihailovića je prvo 2015. godine rehabilitovao Viši sud u Beogradu. Ukinuta je presuda iz 1946. godine prema kojoj je on osuđen na smrt, a zatim strijeljan. Nije postojala zakonska mogućnost da se na ovu presudu uloži žalba.