Atrofična situacija
258

Dodik: U BiH ništa ne funkcioniše osim Predsjedništva, gubimo međunarodni ugled

Dž. L.
Milorad Dodik (Foto: M. O./Klix.ba)
Milorad Dodik (Foto: M. O./Klix.ba)
Završena je sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Sarajevu nakon koje je predsjedavajući Milorad Dodik izrazio zabrinutost zbog neformiranja vlasti zbog čega, kako je kazao, BiH gubi međunarodni ugled.
Na današnjoj sjednici članovi Predsjedništva BiH razgovarali su o 70 tačaka dnevnog reda kroz koje su razmatrali niz sporazuma i imenovanja.

Dodik je nakon sastanka novinarima kazao kako još nemaju rješenja vezana za migracije jer Vijeće ministara BiH nije dostavilo Predsjedništvu BiH sveobuhvatni izvještaj o migracijama, kao ni bilo šta vezano za evropske integracije.

"Predsjedništvo BiH je odlučilo zatražiti jedan sređen dokument koji će obuhvatiti mjere vezano za migrantsku krizu koje su općeprihvaćene i u kojima se neće nalaziti one stvari kao što je izlaženje vojske na granice što uglavnom ne daje efekte. BiH bi mogla inicirati jedan skup u kojem bi sa Srbijom i Crnom Gorom mogla dogovoriti mjere sprečavanja trgovine ljudi, krijumčarenja i naplaćivanja tih prelazaka preko granica, što je jedan od osnovnih problema u vezi migranata. To je daleko jača i opsežnija mjera nego što je bilo kakvo raspoređivanje vojske. Vjerujem da svi znaju kuda migranti prolaze. Tu postoje i saznanja nekih policijskih snaga, ali nema akcije u tom pogledu. Moramo imati efektivne mjere. Vijeće ministara kao pomoćno tijelo Predsjedništvu BiH može predložiti jedan sinhroniziovani materijal, što mi očekujemo ovih dana. Ali, vidite kako stvari stoje. Nemamo sređenu situaciju. Trebao bi neki ministar nešto da pokrene i uradi", istakao je Dodik.

Pitanja vezana za evropske integracije ponovo su se danas naša pred tročlanim Predsjedništvom BiH. Dodik kaže kako su danas sva pitanja u BiH u funkciji zaustavljanja evropskih integracija.

"Izvještaj Evropske komisije i samoproglašenog tijela koje se naziva PIK govore o tome kako je neophodno što prije formirati organe vlasti. S naše strane ili strane koju ja predstavljam nema nijednog problema ni uslova za formiranje vlasti u BiH i ja sam to spreman učiniti bez ikakvih uslovljavanja. Znamo da BiH gubi svoj međunarodni ugled i pozicije vezane za neka rješenja. Bilo bi pametnije da smo još u decembru, a bilo je uslova, formirali Vijeće ministara BiH. Sada bismo imali drugu evropsku dinamiku i ne bismo se ovako zapetljali. U BiH gotovo ništa ne funkcioniše osim Predsjedništva. Vidite i sami da Vijeće ministara nekada nešto radi, a uglavnom ne radi, ne održava svoje sjednice. Parlament pokušava na silu pokazati da nešto radi, što nije efikasno. Sve skupa, ovo je jedna atrofična situacija koja mora biti brzo riješena i ja sam spreman učestvovati u rješavanju tog pitanja formiranja vlasti", naglasio je Dodik.

On je dodao kako nije optimista, ali kako nije dobro da BiH nema formirane organe vlasti. Podsjetio je kako je i mišljenje Evropske komisije da se bez ikakvih uslovljavanja treba formirati vlast u BiH.

"Dolaze neki važni događaji od kojih je jedan i samit lidera koji dolaze u BiH u okviru inicijative saradnje Jugoistočne evrope i svakome moramo objašnjvati što nemamo formiranu vlast. Slažem se da to bude u tri dana. Imamo zajedničku izjavu koju smo parafirali Čović i ja, a Izetbegović nije, iako je on sastavljao. Sastali smo i podijelili te ministarske pozicije. Ja nemam pojma da li važi taj dogovor, ali ako važi, ja to sve prihvatam i da sutra dođemo ovdje i imenujemo predsjedavajućeg, ali pod uslovom da postoji koncenzus da se sve završi do kraja, a ne da se ponovo mrcvarimo oko te priče", rekao je Dodik.

On je zaključio kazavši kako u BiH ističu mnogi rokvi, a kako nije trebao isteći niti jedan.