Sjednica Predsjedništva
90

Džaferović: Države susjedi trebaju sarađivati i štiti interese tokom migrantske krize

D. Be.
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je nakon sjednice sa kolegama Miloradom Dodikom i Željkom Komšićem kazao je da je pitanje migrantske krize u BiH bilo prioritet tokom današnjih razgovora te da je usvojen jedan zaključak.
"Za mene je danas od svih tačaka najbitnije bilo pitanje migrantske krize s kojom se susreće BiH. Osnovni zaključak je zaduženje Vijeću ministara BiH da što prije dostavi sveobuhvatni plan interesa BiH kada je u pitanju ova kriza. To je jedini zaključak koji je usvojen danas", rekao je Džaferović.

On je prokomentarisao izjavu Milorada Dodika koji je kazao da je moguć sastanak predstavnika BiH, Srbije i Crne Gore s ciljem iznalaženja zajedničkog rješenja za migrantsku krizu.

"Bilo je raznih ideja i prijedloga koje bi Vijeće ministara moglo ugraditi u plan koji će biti razmotren i odobren. Danas smo čuli, a to znamo svi, da je veliki problem trgovina ljudima, nelegalni ulasci u BiH, uključivanje kriminalnih grupacija u taj problem. Po tom pitanju trebaju sarađivati zemlje koje graniče kako bi se zajedno suprotstavili navedenom. Nemamo ništa protiv da susjedi sarađuju kako bi zaštitili svoje interese, a u ovom slučaju interese BiH", dodao je Džaferović.

On je kazao da se razgovaralo i o izvještaju koji je podnio predsjedavajući Vijeća ministara BiH za proces EU integracija.

"Zadužili smo Vijeće ministara da nam dostavi sveobuhvatan akcioni plan za djelovanje BiH po svim pitanjima koja su istaknuta u Mišljenju EK za članstvo u EU. Razmatram ćemo ga i očekujem da ga počnemo provoditi", zaključio je Džaferović.