Sve nervozniji
70

Dodik tvrdi da dolazi novo vrijeme: Murphy i Schmidt ne mogu sprovesti u RS-u ono što rade u FBiH

S. M.
Milorad Dodik (Foto: I. L./Klix.ba)
Milorad Dodik (Foto: I. L./Klix.ba)
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ponovo je kritikovao ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Michaela Murphya.

On je kazao da američka ambasada i Murphy nisu ovlašteni da u ime BiH i njenih naroda pregovaraju i dogovaraju bilo kakva rješenja.

"Njihovo uplitanje u rad pravosudnog sistema, kao i njihova uloga u političkim procesima su očigledni. Bez ikakve zadrške daju upute pravosudnim institucijama kako će obavljati posao", rekao je Dodik.

Tvrdi da su se iz Brisela posljednjih mjeseci čule razne kontradiktornosti.

"Jedan dan su izražavali podršku jednom rješenju, da bi drugog dana kritikovali isto. Nismo spremni da dopustimo da Murphy, koji je navodno američki ambasador, u naše ime vodi procese i preko nekog Schmidta donosi odluke koje jedino mogu donijeti izabrani predstavnici naroda", rekao je Dodik.

Smatra da Brisel treba prestati da slijedi "suludu" Murphyevu politiku.

"Nismo spremni dopustiti da se neko igra s nama i eksperimentiše s pravom, zakonima i Ustavom", rekao je Dodik.

Dodao je da je Dejtonski sporazum činjenica koju niko ne može osporiti ili oblikovati onako kako bi to želio.

"Druge zemlje neka u svojoj kući raspakuju i oblikuju zakone, pravo i pravdu. BiH je rekla sve što je imala. Dolazi neko novo vrijeme i pitanje je dana kada ćemo gledati neku novu međunarodnu politiku", kazao je Dodik.

U nastavku je nastavio s vrijeđanjem američkog ambasadora.

"Murphy i smutljivci slični njemu, koji su se upustili u kriminalne aktivnosti sa Schmidtom, ne mogu ovdje sprovesti ono što rade u Federaciji. Vlast u RS-u vodi odgovornu politiku i ima mogućnost za donošenje odluka i rješenja kojima će zaštititi prava svog stanovništva i zaštititi RS. Mogu da šalju koga hoće, ali to neće riješiti nijedan problem u BiH. Politika miješanja u unutrašnja pitanja zemlje koja bi trebalo da bude suverena je neprijateljska i njihova podrška rješenjima kojima se staje na stranu jednog naroda vodi destabilizaciji ne samo BiH, nego i cijelog regiona", rekao je Dodik.