Čestitao mu
9

Dodik: Trump će ostati upamćen kao veliki patriota, propao je pokušaj političke osvete

SRNA/Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitao je bivšem predsjedniku SAD Donaldu Trumpu nakon odluke Senata da ga oslobodi optužbi za, navodno, podsticanje pobune 6. januara kada su njegove pristalice upale u zgradu Kongresa.
Dodik je ocijenio da je ova odluka Senata veoma važna, te da je njome okončan pokušaj političke osvete Trumpu, koji je bio suvereni lider SAD-a i veliki patriota koji je volio svoju zemlju.

"Donald Trump ostat će zabilježen kao patriotski orijentisan predsjednik Amerike, koji je poštovao svoju zemlju i vladavinu prava, ali i suverenost drugih zemalja, ne miješajući se u njihove unutrašnje stvari. Oni koji su pokušavali da napadaju i ugrožavaju Trumpa, ugrožavali su i te temeljne ljudske vrijednosti za koje se on istinski borio", naglasio je Dodik.

Senat Sjedinjenih Američkih Država donio je sinoć konačnu odluku da bivši predsjednik SAD-a Donald Trump nije kriv za poticanje pobune, što se odnosi na događaj kada su demonstranti 6. januara upali u zgradu Kongresa.

Za njegovo oslobađanje glasala su 43 senatora, dok je 57 glasalo da on bude proglašen krivim. Protiv njega je glasalo sedam republikanaca.