{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dodik: Treći puk (RS) OSBiH bit će 9. januara na proslavi u Banjoj Luci

F
6.1.2017. u 13:18
267
435
Dodik: Treći puk (RS) OSBiH bit će 9. januara na proslavi u Banjoj Luci
267
Dodik: Treći puk (RS) OSBiH bit će 9. januara na proslavi u Banjoj Luci
Milorad Dodik (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodika očekuje da, i pored svih osporavanja i stavova Predsjedništva BiH, vidi postrojen Treći puk (RS) Oružanih snaga BiH u Banjoj Luci 9. januara na proslavi "Dana RS-a", kojeg je neustavnim ocijenio Ustavni sud BiH.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
"Očekujem da vidim postrojen Treći puk (RS) na smotri koja će se održati na Trgu Krajine, kako to i dolikuje obilježavanju ovog praznika i kako smo to na neki način i htjeli. Možda neće šetati čitavom ulicom, ali će biti postrojeni na Trgu Krajine, kao i vojni orkestar", uvjeren je on.

Nakon što na vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH nije donesena odlukа о učestvovanju Тrеćеg pјеšаdiјskоg (RS) pukа Оružаnih snаgа BiH zbоg nеdоstаtkа kоnsеnzusа, Dodik je danas u izjavi novinarima u Banjoj Luci rekao da to neće uticati na njihovo prisustvo 9. januara u Banjoj Luci i da se oko svega dogodila potpuno nepotrebna situacija te da će RS nastaviti da slavi "svoj dan“ i "to će dogoditi i ovog 9. januara".

"Nismo tražili jedinicu Oružanih snaga BiH, već Trećeg pješadijskog (RS) puka koji baštini tradiciju RS-a, njene vojske i ima u svom nazivu RS", dodao je Dodik i naveo da sve ovo ne smije da utiče na značaj 9. januara.

Optuživši "političko Sarajevo“ da daje najveći doprinos "urušavanju i minimalnog povjerenja Srba u Bosnu i Hercegovinu“, upitao je zašto bi RS bila dio BiH, ukoliko joj se oporava da slavi svoj dan te "da nikada nije bilo manje njeno povjerenje u BiH i da ga gotovo i nema te da je RS unutar BiH zato što mora“.

Dodik je u izjavi novinarima u Banjoj Luci postavio pitanje da li će "političko Sarajevo“ u narednom periodu pokušati i da ospori naziv RS, te dodao da taj bh. entitet na to neće pristati i da će ojačati, a ne umanjiti svoju snagu.

"Srbi su okupljeni u državi koja se zove RS, afirmišući svoja prava. Naravno da oko sebe imamo i neprijatelje koji su oličeni u 'političkom Sarajevu', koji pokušavaju od početka da devastiraju ulogu RS, ali s tim moramo da živimo. Ali nije važno šta oni hoće, da li hoće da vide predsjednika Srbije Tomislava Nikolića i Treći puk, već šta mi hoćemo. Mi ostajemo pri tome da obilježimo 9. januar kao 'Dan RS' ", naveo je.

Tvrdi i da želi da se u BiH napravi sistem koji bi mogao da funkcioniše i za svakoga bude dobar, ali da se uvijek podriva srpski nacionalni interes i "stoga ne želi da bude dio neuspješnog političkog projekta koji se zove BiH".

Pozvao je da se ne osporavaju prava RS-a i taj entitet to neće raditi drugima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: