BiH
1

Dodik tražio pomoć od poplavljene Srbije i Izraela

Anadolija
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik saopštio je na osnovu nepotvrđenih informacija da je sasvim izvjesno da postoje ljudske žrtve kao posljedica poplava koje su pogodile RS.Na vanrednoj konferenciji za novinare u Banjoj Luci Dodik je izjavio je da bi u nedjelju iz Izraela trebala stići pomoć u lijekovima i medicinskoj opremi, te da je RS uputio molbu za pomoć i Srbiji i Evropskoj uniji.

Dodik je istakao da je situacija u Doboju izuzetno teška, ali da je tokom dana poboljšana komunikacija s ugroženim stanovništvom u tom gradu.

"Doboju se ne može prići ni iz jednog putnog pravca, a Helikopterski servis RS, koji je zadužen za transport bolesnika nema kapacitet da dostavi dovoljno hrane i vode na sva ugrožena područja. Uputili smo zahtjev i očekujemo da nam Hrvatska pošalje svoje helikoptere, koji su veći i mogu vršiti transport hrane i vode", naveo je predsjednik RS-a.

Istakao je da se zbog padavina, koje ne prestaju, situacija iz sata u sat pogoršava u Bijeljini, Šamcu, dijelovima grada Banja Luka, Srpu i Laktašima.

"Iz tih razloga donijeli smo odluku o formiranju Kriznog štaba RS na čijem će čelu biti predsjednica Vlade i koji će koordinirati svim akcijama na pružanju pomoću u poplavljenim područjima“.

Dodao je Robne rezerve nabavljaju dodatne količine pitke vode i hrane, te da je zbog nedostatka čamaca koje traže sva poplavljena područja, distribucija spora i otežana.

Dodik je istakao da u Banjoj Luci nema razloga za paniku, jer brana Bočac na rijeci Vrbas nije ugrožena i nema opasnosti od njenog oštećenja.