|

Dodik: Tražimo izvorni Dejton umjesto treninga stranaca

Dodik: Tražimo izvorni Dejton umjesto treninga stranaca
6
Klix.ba
4.8.2017. u 21:28
177
komentara
6

dijeljenja
Dodik: Tražimo izvorni Dejton umjesto treninga stranaca Foto: SRNA
Milorad Dodik, predsjednik RS-a, pozvao je danas na poštivanje izvornog Daytonskog sporazuma i kazao da će RS tražiti ukidanje sudova koji nisu po Ustavu Bosne i Hercegovine i po Daytonskom sporazumu.
"Niti smo avanturisti, niti se bavimo separacijom. Tražimo izvorni Dejton, a ne trening koji vrše razni stranci u Bosni i Hercegovini. Čuli smo i Mikea Pencea, potpredsjednika SAD-a, koji priča kako treba poštovati Dejton, evo i ja pozivam na poštovanje Dejtona, ali izvornog onako kako piše", rekao je Dodik novinarima u Novom Sadu.

Rekao je da RS ne vidi mogućnost da nacionalnu slobodu i budućnost ostvaruje u okviru BiH zbog toga što je autonomija koju je RS dobila u Dejtonu jedina autonomija koja je napadnuta u Evropi i narušena je stalnim intervencijama visokog predstavnika.

Dodik je rekao da je BiH stvorena u Dejtonu gotovo izgubljena i da je svih ovih godina međunarodna zajednica nastojala da uruši Republiku Srpsku, a ojača unitarnu BiH, koja je "antisrpski projekt".

"Sve druge autonomije u Evropi žive slobodan život i pokušavaju da veoma legitimno ojačaju svoje autonomije. Samo kod nas se pokušava svim silama, i javnim i tajnim, sa svih strana, ukinuti naša autonomija", naglasio je Dodik večeras u Novom Sadu, nakon sastanka Srba iz regiona sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

On je za RTS rekao da je na sastanku kod Vučića, koji je dobar format i prilika da se razgovara o svemu, zaključeno da Srbi u zemljama koje su nastale raspadom bivše Jugoslavije veoma loše prolaze i dio su stalnih institucionalnih progona, te da je bilo riječi o konceptu programa kako ojačati srpske institucije u zemljama gdje Srbi žive.

"Činjenica je da je iz Hrvatske prognano 250.000 Srba. Činjenica da u Sarajevu danas živi samo 1.333 Srba, a da ih je 1991. godine tamo bilo 150.000 govori o tome koliko je naše stradanje. Oni danas kada ih sretnem imaju strah, nemaju nikakvu slobodu izražavanja, dok su Bošnjaci veoma zastupljeni u institucijama RS. Kod Srba u Hrvatskoj se širi stalni strah. Nemaju hrabrosti da iznesu nacionalno pripadništvo, niti jezik kojim govore. To nije slučaj u Srbiji i Republici Srpskoj. Pripadnici drugih imaju potpuno pravo na iznošenje nacionalnih identiteta", naglasio je Dodik.

Sastanku u Novom Sadu prisustvuju predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, ministri u Vladi Srbije i poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej.
Prijavi grešku


Komentari (177)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...